Gemeente Delft zet in op gelijkspanning

23.08.2022 Nina Groot

Gemeente Delft zet in op gelijkspanning

De gemeente Delft is voornemens om, zo snel mogelijk, alle straatverlichting over te zetten op gelijkspanning. In de prakrijk betekent dit minder onderhoud en beheer, omdat er minder bekabeling en schakelkasten nodig zijn. Een oplossing die een stuk veiliger én duurzamer is, aldus gemeente Delft.

De veiligheid en duurzaamheid van gelijkspanning werd bewezen bij de praktijktesten in The Green Village. Hier heeft CityTec met behulp van een proefopstelling de overgang van wisselstroom naar gelijkstroom kunnen testen.

Uit testen bij The Green Village bleek dat het mogelijk is om tegelijk wissel- en gelijkstroom door één kabel te leiden. Zo kon er met een even dikke kabel véél meer capaciteit veilig over een langere afstand worden gestuurd.

In de praktijk betekent dit dat het aantal schakelkasten met ruim 50 procent kan worden teruggebracht. Ook is er 75 procent minder koper aan grondstof voor de bekabeling nodig. De optelsom van minder materiaal, minder storingen, eenvoudig in onderhoud, zorgt voor een betere elektronische beveiliging. Daarnaast is de oplossing een stuk duurzamer dan wisselspanning – helemaal omdat de gemeente gelijktijdig overgaat op ledverlichting.

Eind van deze maand gaat de verlichting in de Kuyperwijk over op gelijkspanning en ledverlichting. Het gaat om het gebied tussen de Van Foreestweg en de Van der Dussenweg.