Gemeente mag vervuilende taxi gaan weren

22.04.2022 Joyce Beuken

Gemeente mag vervuilende taxi gaan weren

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen heeft samen met vijf grote gemeenten en een aantal vertegenwoordigers van de taxibranche een handtekening gezet onder het plan dat steden in staat stelt om per 2025 enkel nog uitstootvrije taxi’s toe te laten.

Het plan werd ondertekend als onderdeel van afspraken uit het Klimaatakkoord, die transport moeten verduurzamen. Staatsecretaris Heijnen: “Taxi’s maken veel kilometers in de stad. Dit is dus een mooie stap op weg naar een schonere omgeving met minder verkeerslawaai.”

Overstap moet haalbaar zijn
Heijnen vervolgt: “Ik vind het daarbij heel belangrijk dat we in goed contact met de sector deze afspraken maken. Veel taxiondernemers hebben het niet makkelijk, ik wil dus echt zorgen dat de overstap naar een elektrische taxi of waterstoftaxi haalbaar is voor hen.“

Stimulans
De huidige gasprijs is al een flinke stimulans voor taxirijders. Een volledige overstap op waterstof of elektrisch rijden vergt echter nog een fikse investering. Het kabinet hoopt met het plan te stimuleren dat taxiondernemers een overstap naar emissievrij rijden maken op een moment dat voor hen gunstig is. Er wordt daarom gewerkt aan een overgangsregeling voor bestaande voertuigen.

Zero-emissiezone
Per 2025 mochten steden al zero-emissiezones invoeren voor vrachtauto’s en bestelbussen. Gemeentes kunnen er nu ook voor kiezen om de zone uit te breiden met taxi’s.

De gemeentes zijn zelf verantwoordelijk voor het instellen van een zero-emissiezone. 26 gemeenten zijn van plan om dit in de komende jaren te zullen gaan doen. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Tilburg hebben reeds meegetekend.