GIGA Storage en Eneco realiseren grootste batterij van Nederland

25.06.2021 | Nieuws Jan de Wit

GIGA Storage en Eneco realiseren grootste batterij van Nederland
Foto: Eneco

De twee energiebedrijven gaan nog dit jaar beginnen met de bouw van de GIGA Buffalo. Dit wordt de grootste batterij van Nederland met een vermogen van 24 MW en 48 MWh en een verwachte CO2-besparing van ruim 23 duizend ton per jaar. De batterij moet na de zomer van 2022 operationeel zijn.

De elektriciteit die jaarlijks in de batterij wordt opgeslagen is ruim 30.000 MWh, vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 9.000 huishoudens. Ruim zes keer groter dan de huidige GIGA Rhino batterij. Eneco gaat de batterij langjarig huren van GIGA Storage en inzetten voor haar energiediensten. Daarnaast wordt de batterij ingezet voor ondersteunende diensten aan TenneT.

“Onze ambitie is om het grootste duurzame elektriciteitsopslagbedrijf van Europa te worden”, stelt Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage. “De samenwerking met Eneco draagt hier aan bij. Naast dat we de grootste batterij van Nederland realiseren met GIGA Buffalo, combineren we dat nu voor het eerst met de verhuur van energieopslagcapaciteit aan energiebedrijven.”

De komende maanden zullen in het teken staan van de bouwvoorbereidingen, zoals het afronden van de contracten met leveranciers en de financiering.

Vraag en aanbod
De GIGA Buffalo zal vooral worden ingezet tegen voorspelfouten in vraag en aanbod van energie op de intraday handelsmarkt. "Voor Eneco is het kunnen balanceren tussen vraag en aanbod van energie, de intraday posities, van vitaal belang om ook de verdere integratie van duurzame productiemiddelen te kunnen realiseren”, zegt Lucien Wiegers, commercieel directeur Eneco Energy Trade.

In samenwerking met Wageningen University & Research zal worden onderzocht hoe er zoveel mogelijk duurzame energie op het huidige elektriciteitsnet gezet kan worden. "Opslag van energie in batterijen die daarvoor altijd beschikbaar zijn, gaat een belangrijke rol spelen", aldus Wiegers.

batterijbatterij-energieopslagEnecoGiga StorageWageningen University & Researchenergieopslag

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: Webinar - Esdec''s montagesystemen voor platte daken

Logo Esdec
17 augustus 2021
15:00-16:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Dome 6 montagesystemen voor platte daken: 70% snellere installatie

Logo K2 Systems
19 augustus 2021
10:00 am CET
Zoom Webinar

K2 Systems

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu