GIGA Storage en Eneco realiseren grootste batterij van Nederland

25.06.2021 | Nieuws Jan de Wit

GIGA Storage en Eneco realiseren grootste batterij van Nederland
Foto: Eneco

De twee energiebedrijven gaan nog dit jaar beginnen met de bouw van de GIGA Buffalo. Dit wordt de grootste batterij van Nederland met een vermogen van 24 MW en 48 MWh en een verwachte CO2-besparing van ruim 23 duizend ton per jaar. De batterij moet na de zomer van 2022 operationeel zijn.

De elektriciteit die jaarlijks in de batterij wordt opgeslagen is ruim 30.000 MWh, vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 9.000 huishoudens. Ruim zes keer groter dan de huidige GIGA Rhino batterij. Eneco gaat de batterij langjarig huren van GIGA Storage en inzetten voor haar energiediensten. Daarnaast wordt de batterij ingezet voor ondersteunende diensten aan TenneT.

“Onze ambitie is om het grootste duurzame elektriciteitsopslagbedrijf van Europa te worden”, stelt Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage. “De samenwerking met Eneco draagt hier aan bij. Naast dat we de grootste batterij van Nederland realiseren met GIGA Buffalo, combineren we dat nu voor het eerst met de verhuur van energieopslagcapaciteit aan energiebedrijven.”

De komende maanden zullen in het teken staan van de bouwvoorbereidingen, zoals het afronden van de contracten met leveranciers en de financiering.

Vraag en aanbod
De GIGA Buffalo zal vooral worden ingezet tegen voorspelfouten in vraag en aanbod van energie op de intraday handelsmarkt. "Voor Eneco is het kunnen balanceren tussen vraag en aanbod van energie, de intraday posities, van vitaal belang om ook de verdere integratie van duurzame productiemiddelen te kunnen realiseren”, zegt Lucien Wiegers, commercieel directeur Eneco Energy Trade.

In samenwerking met Wageningen University & Research zal worden onderzocht hoe er zoveel mogelijk duurzame energie op het huidige elektriciteitsnet gezet kan worden. "Opslag van energie in batterijen die daarvoor altijd beschikbaar zijn, gaat een belangrijke rol spelen", aldus Wiegers.

batterijbatterij-energieopslagEnecoGiga StorageWageningen University & Researchenergieopslag

Bedrijvenregister

Agenda

Training: BASIC INSTALLATIETRAINING FLATFIX

Logo Esdec
2 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: Solarbus Demotraining

Logo Wattkraft
2 november 2021
Venlo

Wattkraft

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
3 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Event: De RES op stoom

3 november 2021
09:00 - 18:00
Rijtuigenloods

RES

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu