Gigawatt bordspel: De energietransitie voltooien aan de keukentafel

21.06.2022 | 't Hoekje Nina Groot

Gigawatt bordspel: De energietransitie voltooien aan de keukentafel

 Het jaar is 1990 en Europa wordt aangedreven door vervuilende kolen- en gasfabrieken. Klimaatverandering is onvermijdelijk en het is voorbij tijd om de kwestie van energietransitie aan te pakken, met het jaar 2050 als deadline. Als hoofd van een Europese regio is jouw ambitie om als eerste over te schakelen naar 100 procent hernieuwbare energie. Maar kun je dit allemaal bereiken terwijl je de economie overeind houdt?

Wouter Vink, een van de drie bedenkers van Gigawatt: “Het is ons doel geweest om een spel te ontwikkelen dat leuk is om te spelen maar waar je ook iets van opsteekt. En omdat we alle drie in de energiesector werken leek het ons een goed idee om een bordspel over de energietransitie te maken. We kwamen toen al snel op het kernprincipe van het bordspel: het spanningsveld tussen de benodigde groeiende vraag naar energie opwekken, maar ook de kolencentrales willen sluiten.”

Om dit kernprincipe te realiseren investeer je in energiecentrales, technologie kaarten, batterij opslag en een Europees energie netwerk om elektriciteit met andere spelers te kunnen verhandelen. Je strategie moet meer inkomen genereren dan andere spelers, omdat het afsluiten van vieze kolen- en gascentrales alleen 1-op-1 gedaan kan worden in een veiling. Terwijl je de onvoorspelbare productie en vraag in balans houdt. Het mislukken hiervan leidt ertoe dat mensen in jouw regio in het donker zitten.

“Dit spel is superleuk voor iedereen die werkzaam is binnen de energietransitie, of hier interesse in of een mening over heeft. Denk aan installateurs, consultants, gemeentes, etcetera. Op deze manier kun je spelenderwijs aan je vrienden en familie uitleggen: “hier houd ik me mee bezig!”. We zien dat mensen dit heel leuk vinden om te doen! We hebben bijvoorbeeld al veel aanvragen voor kerstpakketten of relatiegeschenken en zelfs al een paar scholen die het spel in hun curriculum willen opnemen. Dat vinden wij een ontzettend groot compliment!”

Nieuwsgierig geworden? Het spel Gigwatt is nu te pre-orderen via https://gigawattgame.com/ voor 49 euro.

gigawattbordspelenergietransitie energiecentralesEuropees energie netwerk klimaatveranderinggascentralesduurzame energiespel

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Esdec Basis Installatietraining ClickFit EVO

Logo Esdec
6 juli 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: SAJ Roadshow - editie Roosendaal

Logo SolarToday
7 juli 2022
15.00 - 17.00 uur
SolarToday kenniscentrum Roosendaal

SolarToday

Lees verder

Webinar: Esdec ClickFit EVO montagesystemen

Logo Esdec
12 juli 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
12 juli 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu