Green Energy Day: alle duurzame energie is vandaag op!

16.02.2021 Simone Tresoor

Green Energy Day: alle duurzame energie is vandaag op!

Green Energy Day is de dag waarop alle duurzame energie die in Nederland in dat jaar wordt geproduceerd ‘op’ is. En in 2021 is dat vandaag. “Als we Green Energy Day elk jaar tien dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december,” zegt initiatiefnemer Olof van der Gaag, directeur NVDE in een persbericht.

“Dat is snel,” zul je misschien denken en dat klopt: het aandeel duurzame energie is met 12,8 procent nog niet zo hoog. Maar ieder jaar schuift deze dag een beetje op. Omdat steeds meer Nederlanders duurzame energie produceren en nodig hebben. En ieder jaar doen we het wat beter.  

Het streven is elk jaar 10 dagen op te schuiven

Het doel? In 2050 hebben we er dan samen voor gezorgd dat Green Energy Day valt op de laatste dag van het jaar: 31 december. En die staat al in de agenda: de dag dat de energietransitie een feit moet zijn. Om Green Energy Day in 2050 op 31 december te laten vallen moeten we hard aan de slag om ieder jaar de datum 10 dagen te laten opschuiven.

In 2019 lukte het ons om er 10 dagen bij te krijgen. Tien dagen dichter bij het doel. In 2020 viel Green Energy Day op 10 februari, want toen was 11,0 procent van de geproduceerde energie hernieuwbaar. Vorig jaar is het dus nog niet gelukt om Green Energy Day tien dagen op te schuiven. “Het glas is halfvol,” zegt Olof van der Gaag. “Er moet een forse schep bovenop om op schema te blijven lopen en in 2050 op 31 december Green Energy Day te kunnen vieren. Gelukkig laten tal van bedrijven en burgers zien dat het kan, en dat de energietransitie naast duurzaamheid ook nog eens banen en economische kansen oplevert.”

Minder abstract

De NVDE introduceerde het begrip Green Energy Day in 2019 om beter voorstelbaar te maken waar we nu staan en hoe we met jaarlijkse stappen uit kunnen komen op honderd procent hernieuwbare energie in 2050. “Het gaat in de klimaatdiscussie vaak over verre jaartallen als 2030 en 2050, en over abstract klinkende percentages en doelen. Met Green Energy Day halen we de doelen dichterbij en laten we zien dat het te doen is om ze te halen, als we nu in actie komen,” zegt Olof van der Gaag.