Grid-ON heeft primeur met batterij bij meervoudig ruimtegebruik

01.12.2022 Jan de Wit

Grid-ON heeft primeur met batterij bij meervoudig ruimtegebruik
©Grid-ON

Grid-ON heeft een batterij geplaatst op een aansluiting die al zonnepanelen en een windturbine combineerde. De batterij levert stroom op de dalmomenten en laadt deze zichzelf op bij een overschot aan elektriciteit. Dit stabiliseert het net en is een relatief nieuw businessmodel. Het bedrijf stelt met de uitbreiding 10 miljoen kilowattuur te kunnen leveren.

Door een zonnepark en windturbine op dezelfde netaansluiting te laten functioneren is er al sprake van meervoudig ruimtegebruik. Met het batterijsysteem kan nu ook de opwek gemaximaliseerd worden en het net worden ontlast.

“Deze aanpak voor het verbeteren van het bestaande net is cruciaal voor de energietransitie. De markt is op zoek naar een oplossing en kijkt enkel naar de netbeheerder. Die moet volgens hen het net uitbreiden”, zegt Martijn Schipper, medeoprichter van Grid-ON.

“Wij realiseren een andere oplossing. We kunnen het bestaande netwerk verbeteren door meer capaciteit op dezelfde aansluitingen te realiseren.” Dit doet het bedrijf met een geavanceerd energie- en powermanagementsysteem dat ook communiceert met energiemaatschappij Scholt Energy.

Met de batterij kan, naast 10 miljoen kilowattuur hernieuwbare energie per jaar, ook een bijdrage leveren aan balanshandhaving op het elektriciteitsnet. De batterij heeft een vermogen van 1 mega-volt-ampère en een capaciteit van 2 megawattuur.

“Niet alleen de batterij, maar ook de zonnepanelen en de windturbine worden ingezet voor balanshandhaving. Zo wordt de productie van wind- en zonne-energie terug geregeld en deels geladen in de batterij bij een overaanbod. Ook hier staan inkomsten tegenover die de businesscase voor ondernemers verder verbeteren”, aldus Rens Smal, medeoprichter van Grid-ON.