GroenLinks wil zonnepanelen verplichten op grote gebouwen

12.10.2020 Joyce Beuken

GroenLinks wil zonnepanelen verplichten op grote gebouwen
Sietse Brouwer

In het verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat dit weekend bekend werd gemaakt, stelt de partij dat grote gebouwen verplicht voorzien moeten worden van zonnepanelen. Ook moeten er aandelen beschikbaar worden voor burgers bij de bouw van zonneparken en huurwoningen moeten duurzamer.

Het conceptverkiezingsprogramma is bekendgemaakt wegens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen, die ik maart plaats zullen vinden. In het eerste hoofdstuk wordt de toon direct gezet: "Een groene economie kan niet zonder schone energie. Helaas hebben we een enorme achterstand op andere landen. Nederland heeft te lang vertrouwd op fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas en loopt achter in het opwekken van zonne- en windenergie. Maar er liggen kansen. Schone energie wordt steeds goedkoper. We hebben de technologie, de industrie en de infrastructuur om een inhaalslag te maken en om koploper te worden in de schone energie van de toekomst. GroenLinks wil die kansen grijpen."

Klimaatneutraliteit

De partij wilt bovendien zo’n 60 miljard euro investeren in het klimaat. "In 2040 zijn onze elektriciteitsopwekking en de industrie klimaatneutraal. Daarbij gaan de grootste vervuilers de rekening betalen; de rest van de samenleving profiteert. We richten een Klimaatfonds op van 60 miljard euro. Daarmee investeren we in een groene en eerlijke samenleving. In meer betaalbare en duurzame woningen, in groene energie, in het oplossen van de schulden en dakloosheidscrisis, in scholing, onderzoek en innovatie, in landbouw, natuur, fietsen en openbaar vervoer. Met het Klimaatfonds bestrijden we klimaatverandering, maken we Nederland mooier, bouwen we de groene economie van morgen en creëren we banen voor vandaag."

Focus op schone energie

Van de 11 benoemde programmapunten, zijn er maar liefst 5 gewijd aan schone energie. Bovendien wordt de aandacht in een punt gevestigd op zonnepanelen. “De komende kabinetsperiode wil GroenLinks vergunningen voor 60 gigawatt extra schone elektriciteit van windmolens op de Noordzee. Die windmolens moeten er uiterlijk in 2040 staan. Zonnepanelen en groene daken komen op de lijst verplichte energiebesparende maatregelen voor eigenaren van grote gebouwen. De overheid geeft het goede voorbeeld door het versneld verduurzamen van het Rijksvastgoed, het klimaatneutraal opleveren van elk nieuw overheidsgebouw en het investeren in de verduurzaming van scholen, sportaccommodaties, zorggebouwen en culturele instellingen.”