Grootste investeerder ter wereld aan boord bij Esdec

08.08.2022 Simone Tresoor

Grootste investeerder ter wereld aan boord bij Esdec

Esdec Solar Group, met daaronder montagesysteemfabrikant Esdec uit Deventer, heeft Blackstone als grootste investeerder aan boord gehaald.

In 2004 werd Esdec opgericht en maakte in korte tijd een enorme groei door. Inmiddels wordt de waarde geschat op 2 miljard euro, schrijft het Financieel Dagblad. Nu Blackstone erbij gekomen is zal de groei nog sneller gaan, is de verwachting.

FD-Gazelleprijs Oryx
In 2018 was de onderneming in de Benelux actief en had een omzet van 30 miljoen. Inmiddels gaan de montagesystemen voor zonnepanelen naar drie continenten en bedraagt de winstgevende omzet bijna een half miljard euro en werken er vierhonderd mensen bij Esdec.

Het bedrijf wist de omzet op te voeren naar bijna een een half miljard euro dit jaar. In 2020 won Esdec al de FD-Gazelleprijs Oryx voor de meest opvallende groeiprestatie. De jury zag een 'wereldmarktleider in de duurzame sector' in de maak.

Sterke positie in de Verenigde Staten
Niet alleen brengt de investeerder geld mee, maar ook veel kennis op het gebied van managementondersteuning en duurzame energie. Tevens kan er gebruik worden gemaakt van Blackstones sterke positie in de Verenigde Staten.

De groei van het Deventer bedrijf komt door een aantal overnames in Europa en Amerika en de enorme groei van zonnepanelen op daken van huizen, kantoren en magazijnen. De laatste aankoop vond vorig jaar plaats en was het Nederlandse montagebedrijf Solarstell uit Zwolle, maar Esdec is van plan te blijven groeien door de overname van kleinere concurrenten in Europa.