Grootste kolencentrale Australië sluit door opkomst hernieuwbare energie

22.02.2022 Nina Groot

Grootste kolencentrale Australië sluit door opkomst hernieuwbare energie

In 2025 sluit de grootste kolencentrale van Australië haar deuren omdat energieopwekking door middel van kolen ”niet meer rendabel is”, meldt het ANP.

Dit komt door de snelle opkomst van duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, laat het de woordvoerder van de kolencentrale in een verklaring weten.

De centrale, die aan de noordkant van Sydney ligt, is op dit moment nog goed voor de elektriciteitsvoorziening van een vierde van alle inwoners van provincie New South Wales.

De kolengestookte elektriciteitscentrale was al bijna vier decennia operationeel en zou oorspronkelijk in 2032 de deuren sluiten.

Omdat de kolencentrale "onder onhoudbare druk is komen te staan door schonere en goedkopere energieopwekking" is er toch besloten om de deuren eerder te sluiten, meldt Origin Energy, de eigenaar van de centrale.

Verschillende Australische energiemaatschappijen waren de centrale al voor en sloten kolencentrales vroegtijdig, ondanks investeringen van de conservatieve Australische regering om het gebruik van fossiele brandstoffen te steunen. Ondanks de felle kritiek liet de regering onlangs, onder andere, de bouw van een controversiële kolenmijn toe.