Grootste zonne-energiecentrale in Europa van 590 megawatt in gebruik genomen

25.08.2022 Simone Tresoor

Grootste zonne-energiecentrale in Europa van 590 megawatt in gebruik genomen
©Iberdrola

Het internationale energiebedrijf Iberdrola heeft de grootste zonne-energiecentrale in Europa in gebruik genomen. Met een geïnstalleerd vermogen van 590 megawatt zijn de 1,5 miljoen zonnepanelen, door een investering van meer dan 300 miljoen euro, geplaatst in de Spaanse regio Extremadura, aldus Balkan Green Energy News.

De installatie zal genoeg elektriciteit opwekken om meer dan 334.000 huizen van stroom te voorzien en zal de uitstoot van 150.000 ton CO2 per jaar voorkomen. Het is al aangesloten op het net en zal de productie geleidelijk opvoeren totdat het binnen de komende vier weken volledig operationeel is.

Iberdrola
De elektriciteit zal via PPA's (power purchase agreements) worden verkocht aan grote multinationale ondernemingen in verschillende sectoren, zoals Danone, Bayer en PepsiCo, om de energiebehoeften van hun centra in Spanje te dekken.

Iberdrola, dat een totale geïnstalleerde capaciteit van meer dan 19,3 gigawatt heeft, is van plan dit de komende jaren te verhogen tot 25 gigawatt. Voordat de faciliteit van Iberdrola in gebruik werd genomen, was Núñez de Balboa, ook in Spanje, de grootste werkende zonne-energiecentrale van Europa met 500 megawatt. Spanje streeft ernaar om tegen het einde van het decennium bijna driekwart van zijn elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen, tegen ongeveer 47 procent vorig jaar.

Wat doet de rest van Europa
Griekenland is bezig met een zonne-energiecentrale met een geïnstalleerd vermogen van 550 megawatt, de grootste in Griekenland. In Servië ontwikkelen Fintel Energia en MK Group een agrisolarproject van 660 megawatt, dat de productie van gewassen zal combineren met elektriciteitsopwekking, en in Kroatië is El Sun Energy van plan een zonne-energiecentrale van 950 megawatt te bouwen. In Frankrijk is een zonne-energieproject van 1 gigawatt aan de gang, terwijl een elektriciteitscentrale met 3,5 miljoen zonnepanelen en een nominale capaciteit van 1,35 gigawatt wordt geïnstalleerd in de Turkse provincie Konya, ten zuiden van Ankara.