Grote stroomstoring in Flevoland

05.09.2022 Jan de Wit

Grote stroomstoring in Flevoland
©TenneT

Een grote stroomstoring in het hoogspanningsnet van TenneT heeft afgelopen weekend voor flinke problemen gezorgd. De kortsluiting in het systeem kon volgens de netbeheerder door technisch falen van een component in het veiligheidssysteem niet snel worden gestopt. Hierdoor raakte de verbinding overbelast en oververhit. TenneT is een onderzoek gestart naar de oorzaak.

Vrijdagmiddag ontstond de stroomstoring, waarna een hoogspanningskabel van netbeheerder TenneT terecht kwam op een bovenleiding van ProRail in de buurt van Swifterbant. De stroomstoring was binnen een uur door weer opgelost, maar de schade is enorm, stelt ProRail.

De schade aan de infrastructuur zit volgens de organisatie op het spoor tussen Dronten en Lelystad. Treinverkeer is hierdoor tot tenminste 15 september 2022 niet mogelijk en de schade zal in de miljoenen lopen.

Na de storing ging er namelijk een enorme hoeveelheid stroom door de systemen van ProRail waardoor ondergrondse relaiskasten, kabels en schakelaars zijn doorgebrand. Het kan zijn dat de ondergrondse schade zich over een afstand van enkele kilometers bevindt.

Inspecteurs van ProRail onderzoeken met onderhoudsaannemer Strukton de exacte schade. Voor zover bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.