Half miljoen Nederlanders leeft in energiearmoede

23.09.2021 Joyce Beuken

Half miljoen Nederlanders leeft in energiearmoede

550.000 Nederlands huishoudens kampen met een hoge energierekening, naast een relatief laag inkomen. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. De energietransitie zou dit probleem sneller kunnen verhelpen.

Huishoudens met een laag inkomen investeren langzamer in duurzame energietechnologieën. Een onderzoek uit 2016 toonde al aan dat innovaties als elektrische voertuigen, efficiënte apparaten als led-lampen, maar ook zonnepanelen uitsluitend gebruikt worden door huishoudens met een hoger inkomen. Er bestaat een risico dat de transitie niet inclusief is en zelfs kan zorgen voor toenemende ongelijkheid.

Verduurzaming te duur
Naast een groot aantal huurders die zelf niets of weinig te zeggen hebben over de integratie van bijvoorbeeld PV in hun woning, bestaat de groep voor een groot deel uit woningeigenaren die het geld niet hebben voor de aanschaf van verduurzamingsmaatregelen.

"In tegenstelling tot de verwachtingen zien we vooral energiearmoede buiten de Randstad: in het noorden, oosten en zuidoosten van het land en deels in Zeeland", meent Peter Mulder, hoofdonderzoeker van TNO. "Daar heb je relatief veel mensen met een laag inkomen en huizen waar, bij wijze van spreken, de wind door de kamer waait."