Het Plan van boer Jan: verplaatsbare zonnepanelen

02.03.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Het Plan van boer Jan: verplaatsbare zonnepanelen

Boer Jan de Winter uit Biddinghuizen heeft een oplossing gevonden voor het stikstofprobleem: verplaatsbare zonnepanelen, meldt Omroep Flevoland. Het plan is even simpel als krachtig: zet verplaatsbare zonnepanelen op grond die moet herstellen van intensieve landbouw.

"Het ene jaar zouden hier zonnepanelen kunnen liggen", vertelt biologische boer Jan de Winter. "En het andere jaar kunnen ze verschuiven; glijden naar een ander perceel dat hierachter ligt. Dan komt dit perceel vrij. Dat kun je weer gewoon ploegen."

Meedraaien in de wisseling van gewassen

Zonnepanelen mee laten draaien in de wisseling van gewassen is een nieuw idee. Bij De Winter ontstond het idee aan de eettafel waar bij een verjaardagsfeestje een bakplaat rondging. “Zoals die bakplaat over de tafel ging, zo kun je met glijplaten werken om het naar een ander perceel te slepen”, bedacht de agrariër.

Voor de uitrol is subsidie nodig

Zijn plan kwam onder de aandacht van het miljoenenbedrijf Mobilis TBI, die graag met hem wil samenwerken. Mobilis TBI hoopt containers vol accu’s te vullen met stroom uit de zonnevelden van De Winter. Met die containers wil het bedrijf zijn bouwplaatsen voorzien van stroom. De combinatie van verplaatsbare zonnepanelen en accu-containers is uniek.

"Grandioos dat een bedrijf wil aansluiten”, zegt de boer. “Dat komt veel eerder dan gedacht. Wij gaan eerst het systeem maar eens vervolmaken en hebben hier ook een teststrook liggen. Het uitrollen van het systeem over heel Nederland kan alleen met subsidie. Op dit moment is die er nog niet omdat het verplaatsbaar maken van PV niet in de subsidieregelgeving past.

agrariersagrarische sectoruitvinding verschuifbare zonnepanelensubsidie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: Advanced Installatietraining

Logo Esdec
21 april 2021
14:00 - 15:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: kansen en uitdagingen rond zonneparken

Logo Wattkraft
22 april 2021
2021-4-13 15:00:00
Online

Wattkraft

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Wireless Gateway | Product Update & Installatie

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 april 2021
10:00-11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu