Hive ’n Drive laad e-bikes met zonne-energie

08.04.2022 Jan de Wit

Hive ’n Drive laad e-bikes met zonne-energie
©Fret Kraaij | Duurzaam Ondernemen

Bij bouwbedrijf Nijhuis Bouw in Rijssen is de eerste universele laadoplossing met geïntegreerde stekker voor e-bikes, e-scooters en e-steps in Nederland gelanceerd, dat meldt Duurzaam Ondernemen. De Hive ’n Drive is een fietsenstalling waarin de accu kan worden opgeladen.

De populariteit van e-bikes en ander microverkeer groeit al jaren. In 2021 werden volgens onderzoek van brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG bijna een miljoen nieuwe fietsen verkocht, waarvan bijna een half miljoen elektrische exemplaren. Niet eerder waren elektrische fietsen populairder dan gewone.

“Elektrisch vervoer draagt dus bij aan de energietransitie en de duurzame ambities van Nederland”, concludeert Rens van Gurp, bedenker en ontwikkelaar van de Hive ’n Drive en werkzaam bij Shift to Solar, tegenover Duurzaam Ondernemen. “Maar anders dan bij auto’s, waarvoor laadpalen als paddenstoelen uit de grond schieten, waren er nog geen faciliteiten om op een veilige, duurzame manier je e-bike of e-scooter op te laden.”

Van Gurp is in onderhandeling met grote bedrijven, hogescholen en universiteiten om het modulaire systeem ook daar neer te zetten voor diens medewerkers, docenten en studenten. “Er is veel interesse. Hiermee kunnen we elektrisch vervoer letterlijk draaiende houden en mensen uit de auto krijgen om milieuvervuiling tegen te gaan en de wereld wat mooier te maken.”

Bij genoeg licht komt de energie uit de zonnepanelen. Zo niet, dan uit de gewonnen energie die in batterijen wordt opgeslagen. Alle materialen zijn recyclebaar, is bestand tegen vandalisme en extreme weersomstandigheden en het systeem is in diverse opstellingen op te bouwen.