Holland Solar presenteert gedragscode Zon op grote daken

01.12.2021 Jan de Wit

Holland Solar presenteert gedragscode Zon op grote daken

Met de gedragscode Zon op grote daken zegt Holland Solar duidelijkheid te willen verschaffen aan dakeigenaren en andere stakeholders hoe een goed en veilig zonnestroomsysteem moet worden aangelegd. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Dilan Yeşilgöz, staatsecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

De gedragscode Zon op grote daken stelt eisen aan de installatie van een zonnesysteem van meer dan 140 panelen op een groot dak. “Indien een zonnestroomsysteem op een groot dak wordt ontwikkeld, gerealiseerd en geëxploiteerd volgens de richtlijnen zoals opgenomen in de gedragscode, dan heeft het kwaliteit en is daarmee gegarandeerd veilig”, aldus Wijnand van Hooff, algemeen directeur van Holland Solar.

“Wat mij betreft is dit een prachtig voorbeeld van hoe een sector zelf verantwoordelijkheid kan nemen om kwaliteit en veiligheid naar een hoger niveau te tillen. Ik hoop dat deze gedragscode de standaard gaat worden bij de ontwikkeling van grootschalige zonnedaken in Nederland”, aldus staatssecretaris Yeşilgöz.

Drie basisprincipes
De gedragscode hanteert drie basisprincipes: kwaliteit en veiligheid, gericht op de korte én lange termijn, en tot slot eerlijkheid en transparantie. “Net als de gedragscode zon op land is het de bedoeling dat deze gedragscode de standaard in de markt zet”, stelt Peter Molengraaf, voorzitter van Holland Solar.

“Vanuit deze basis doen de leden van Holland Solar een aantal concrete toezeggingen. Als eerste werken zij aan een gestructureerd ontwikkelproces waarin verzekeringsadviseur, brandweer, financiers en andere belanghebbenden worden betrokken. De Handreiking Veilige PV systemen van BrandweerNL wordt hierbij als een hulpmiddel gebruikt”, zegt Van Hooff.

“Bij de realisatie van het zonnestroomsysteem wordt voorzien in een veilige werkomgeving, wordt gebruik gemaakt van vakbekwame mensen, de oplevering wordt volledig gedocumenteerd en het systeem wordt gecontroleerd conform de eisen van SCIOS Scope 12. In de exploitatiefase die volgt, zorgen ondertekenaars voor een goed monitorings- en onderhoudsplan. Ten slotte dragen periodieke inspecties bij aan een veilig zonnestroomsysteem op de langere termijn.”

De gedragscode wordt door een groot aantal vertegenwoordigende organisaties ondersteund. “Zij hebben actief meegewerkt aan het opstellen van deze gedragscode, waardoor alle aspecten vanuit meerdere perspectieven zijn bekeken en beoordeeld”, aldus Van Hooff.

De ondersteunende organisaties zijn: Verbond van Verzekeraars, Techniek Nederland, Brandweer Nederland, de Nederlandse Isolatie Industrie (NII), Kennisinstituut bouw- en installatietechniek ISSO, het Nederlands Vastgoedexploitatie Platform (NEVAP), de branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs (Adfiz), de Mineral Wool Association Benelux (MWA) , de Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs U.A. (VNAB), de brancheorganisatie voor bitumineuze en kunststof dakbedekkings-bedrijven (VEBIDAK), de Zoncoalitie en de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN).