Huawei richt focus op energieopslag & drijvende parken

22.01.2021 | Interview Joyce Beuken

Huawei richt focus op energieopslag & drijvende parken

De rol van telecom-gigant Huawei in de solarsector groeit. Yingwei Yan, de General Manager van Huawei Benelux’ Solar Department vertelt wat 2020 voor Huawei betekend heeft en wat we in de toekomst mogen verwachten.

Een deel van dit interview is verschenen in het Solar Trendrapport van 2021 van Dutch New Energy Research.

Waar werkt Huawei op dit moment aan?

"Op dit moment zijn we vooral het 5G Netwerk aan het uitbreiden voor een zo goed mogelijke dekking,. De behoefte aan een sterk mobiel netwerk op elke willekeurige locatie neemt toe. Maar ook de dekking van het elektriciteitsnet is iets wat de komende jaren sterk verbeterd moet worden.. Het is van groot belang om overal toegang te hebben tot een stabiel elektriciteitsnetwerk,. Zonne-energie is zeer snel groeiende energiebron, die in de meeste gevallen een vaste toegang tot het net nodig, anders zou de ongebruikte energie verloren gaan."

Wat zijn de huidige activiteiten op het gebied van zonne-energie?

"We zijn al lang geleden begonnen met de ontwikkeling van zonnetechnologie, ik zou zeggen dat Huawei minstens 15 jaar geleden is begonnen. We zitten nu midden in een energietransitie die niet alleen elektriciteit goedkoper zal maken, maar ook zal bijdragen aan de bescherming van het milieu. Ook het klimaat is een belangrijke reden voor ons bedrijf om te investeren."

"Op dit moment ligt de focus op oppervlaktes die
anders niet gebruikt zouden worden voor energieopwekking."

"Dit is om vele redenen een zeer uitdagend jaar geweest. We hebben onder meer gezien dat thuisopslag steeds belangrijker wordt. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat de - salderingsregeling voor het leveren van elektriciteit aan het net afneemt en uiteindelijk zal verdwijnen. Maar ook het feit dat mensen meer thuis werken dan ooit draagt hieraan bij. Overdag krijgen we de meeste zonuren, maar soms blijft de opwekking van duurzame energie uit door slecht weer. Als je de meeste tijd buitenshuis zou zijn voor je werk, zou dit natuurlijk geen probleem zijn. Je zou niet eens veel opslagruimte nodig hebben omdat de opgewekte stroom direct gebruikt kan worden. Maar als je zowel overdag als 's avonds thuis bent, is het belangrijk om de opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk te gebruiken, omdat je niet altijd zoveel energie opwekt als je nodig hebt. Eind vorig jaar hebben we een nieuw modulair energieopslag systeem voor de residentiele markt uitgebracht. De komende jaren zullen we meer en grotere opslagruimtes op de markt brengen."

Wat zijn de huidige trends waar Huawei zich in de toekomst op zal richten?

"Op dit moment ligt de focus op oppervlaktes die anders niet gebruikt zouden worden voor energieopwekking. We merken dat drijvende PV-projecten steeds populairder worden. We zien dat er grote zonneprojecten worden gebouwd op het open water. Dit lijkt een eenvoudige innovatie, maar de zogeheten ‘floating solar’-projecten brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Als er bijvoorbeeld iets stuk gaat aan de installatie, kan het een hele uitdaging zijn om dit te repareren als het zich midden op het water bevindt."

"Huawei biedt Nederland honderden banen
en andere economische kansen."

"Toch houden we ons er wel degelijk mee bezig. Samen met Vattenfall bouwden we het grootste drijvende project van Nederland van ongeveer 20 megawatt, waarin we ook opslagruimte hebben opgenomen. We hebben meer klanten waarvoor we deze drijvende projecten leveren."

Wat is de rol van Huawei als groot wereldwijd bedrijf in ons land?

"Huawei voorziet Nederland van veelbelovende technologische innovaties. Maar daarnaast is het ook onze rol om de inwoners van Nederland economische kansen te bieden. Huawei heeft honderden banen in het land gecreëerd en zal in de toekomst blijven investeren in Nederland."

Het Nationaal Solar Trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research is hét jaarlijkse marktrapport over en voor de Nederlandse zonne-energiesector. Het rapport is een must-read voor iedereen die diepgaand inzicht wilt krijgen in ontwikkelingen en trends binnen deze sector. Het rapport kan hier gedownload worden.  

HuaweiGeneral Manager Yingwei YanYingwei Yanenergieopslagbatterij-energieopslagresidentieelopslagbatterijenbatterijduurzame energiedrijvende PVdrijvende zonnepanelenfloating solarFloatingthuis

Bedrijvenregister

Agenda

Training: BASIC INSTALLATIETRAINING FLATFIX

Logo Esdec
2 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: Solarbus Demotraining

Logo Wattkraft
2 november 2021
Venlo

Wattkraft

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
3 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Event: De RES op stoom

3 november 2021
09:00 - 18:00
Rijtuigenloods

RES

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu