Huiseigenaren plaatsen meer zonnepanelen tijdens coronacrisis

05.11.2020 | Analyse Simone Tresoor

Huiseigenaren plaatsen meer zonnepanelen tijdens coronacrisis

In de eerste helft van dit jaar werd er bijna 30% meer zonnestroomvermogen geïnstalleerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse industriemonitor uit de Dutch Solar Quarterly. Wat opvalt is dat huiseigenaren een groter aandeel hadden in het nieuw geplaatste vermogen dan in periodes voor de COVID-19 uitbraak.

Meer vermogen residentiële sector

“Waar het geïnstalleerd vermogen in de commerciële sector juist afnam in de eerste helft van 2020, werd er meer vermogen geïnstalleerd in de residentiële sector,” vertelt Steven Heshusius, onderzoeker bij Dutch New Energy Research. Hoewel we beperkt kunnen inschatten hoeveel groter de groei in vermogen had kunnen zijn, zien we dat binnen de residentiële sector juist huiseigenaren meer panelen plaatsten. Dit sluit aan bij ons onderzoek tijdens de eerste lockdown-periode, waar extra investeringen in duurzame renovatie van woningen naar voren kwam als drijfveer voor de economische activiteit op dat moment. De zonnemarkt groeit, COVID heeft wel degelijk effect, maar dan vooral op de investeringen van commerciële en grote woningbouwprojecten.”

Het ligt voor de hand te denken dat de particulier tijdens de coronacrisis juist terughoudend zou zijn te investeren door angst voor de gezondheid of financiële problemen. Ook speelden er, tijdens en na de eerste lockdown-periode, leveringsproblemen vanuit China. Hoe valt de groei van plaatsing van zonnepanelen bij huiseigenaren dan te verklaren?

Het dak als spaarpot

Volgens Heshusius kan de stijging ermee te maken hebben dat de groei-tendens van de zonnemarkt niet zomaar daalt. “Vaak heeft de particulier zich goed en uitgebreid laten informeren en wellicht al voor de corona-periode besloten tot aanschaf van zonnepanelen.”

“Ook de bewustwording van de voordelen, niet alleen in duurzaam opzicht maar uiteraard ook financieel, spelen mee”, vervolgt Heshusius. “Corona heeft er ook voor gezorgd dat men niet of juist goedkoper op vakantie is geweest. Het vakantiegeld dat op de bank blijft staan geeft financiële ruimte voor investering in zonnepanelen. Zo wordt het dak de spaarpot van de woning. Tevens begint men zich te realiseren dat juist nu het goede moment is in te stappen. De saldering is nog op een redelijk niveau en de terugverdientijd is te overzien.”

DNE Research & Dutch Solar Quarterly

Dutch New Energy Research is het snelst groeiende onderzoeksbureau voor de groene sector. Zij leveren accurate cijfers en inzicht over de Nederlandse energietransitie en zeer betrouwbare harde data en onderbouwde opinies over verduurzaming. DNE Research publiceert jaarlijkse sectorrapporten over zonne-energie, warmtepompen, warmtenetten en slimme (led)verlichting, die worden gebruikt als ijkpunt door marktpartijen, politiek, beleidmakers en pers.

Voor gedetailleerdere informatie over het geïnstalleerd vermogen in de eerste helft van 2020 kan men terecht bij de Dutch Solar Quarterly. Een Dutch Solar Quarterly licentie biedt een diepgravende analyse van de Nederlandse zonne-energiemarkt en geeft een compleet inzicht in de economische, financiële, beleidsmatige en technologische ontwikkelingen.

zonnepanelenresidentieelSteven HeshusiusdutchsolarquarterlyDutch New Energy

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

Logo Solar Monkey
25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Training: Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 december 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Webinar Smart Energy Community: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen

6 december 2022
15.00-16.15 uur
Online

TKI Urban Energy

Lees verder

Seminar: Esdec Calculator training

Logo Esdec
8 december 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu