Hypotheekrente zit verduurzaming in de weg

24.05.2023 Simone Tresoor

Hypotheekrente zit verduurzaming in de weg

Maar liefst 83 procent van de Nederlandse huizenbezitters heeft zijn woning in de afgelopen twee jaar verduurzaamd of is van plan dit in de komende twee jaar te doen. Zij doen dit vooral om de maandlasten te verlagen, het wooncomfort te vergroten en, of een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Het verhogen van de woningwaarde is hierbij voor ruim een derde van de huiseigenaren doorslaggevend, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder huizenbezitters, schrijft Duurzaam Beleggen.

Uit data blijkt dat het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering – waaronder het verbouwen of verduurzamen van de woning – in het eerste kwartaal van dit jaar met 11 procent is gestegen in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Vooral onder huiseigenaren in de leeftijd van 35 tot 45 jaar is een sterke groei zichtbaar (plus 21 procent). Toch ligt het beeld in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden genuanceerder en ligt het aantal aanvragen nog wel beduidend lager (min 51 procent). Dit komt onder andere door de sterke stijging van de gemiddelde hypotheekrente die ruim een jaar geleden is ingezet, waardoor het totaal aantal hypotheekaanvragen is gedaald.

De meerderheid kiest zonnepanelen
Ondanks de hogere rente heeft 26 procent van de huizenbezitters de intentie in de komende twee jaar (minimaal 1.000 euro) te investeren in energiebesparende maatregelen. Meer dan de helft (57 procent) heeft dit in de afgelopen twee jaar al gedaan. Bij het verduurzamen van woning kiest de meerderheid voor zonnepanelen, isolatie of energiezuinig glas.

Opvallend is dat ook de warmtepomp steeds meer aan populariteit wint. Eén op de vijf huizenbezitters heeft in de afgelopen twee jaar een warmtepomp aangeschaft of is van plan dit in de komende twee jaar te doen.

Effect verbeterd energielabel op woningwaarde groeit
Het effect van een verbeterd energielabel op de waarde van de woning neemt flink toe. Bijna twee op de drie huizenbezitters geven aan dat een hoog energielabel (zeer) belangrijk is bij de aankoop van een nieuwe woning. Meer dan de helft verwacht daarnaast dat de waarde van een woning binnen nu en vijf jaar sterker afhankelijk zal zijn van het energielabel.

Hypotheekrente zit in de weg
Er zijn verschillende manieren om de verduurzaming van de woning te financieren. Zo kan er beroep worden gedaan op het Energiebespaarbudget, dit is een bouwdepot van maximaal 106 procent van de woningwaarde om te investeren in energiebesparende maatregelen.

Daarnaast is het bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek of op een bestaande hypotheek mogelijk 9.000 extra te lenen bij aankoop van een energiezuinige woning of voor het treffen van energiebesparende maatregelen.

Ruim driekwart van de huizenbezitters kiest ervoor hun spaargeld in te zetten, gevolgd door het gebruik van subsidies (25 procent) en het afsluiten of verhogen van de hypotheek (16 procent). Een verbouwing of verduurzaming vereist vaak een substantieel budget. Vier op de tien huizenbezitters geven dan ook aan dat de kosten van een hogere hypotheek hen ervan weerhoudt hun huis te verduurzamen.