IEA: Hernieuwbare energie in 2025 grotere bron dan kolen

13.10.2020 Joyce Beuken

IEA: Hernieuwbare energie in 2025 grotere bron dan kolen

Dinsdag heeft het International Energy Agency (IEA) zijn paradepaardje, de World Energy Outlook, gepubliceerd. Het rapport geeft een uitgebreid beeld van hoe het wereldwijde energiesysteem zich de komende decennia zou kunnen ontwikkelen.

Met name het toenemende aandeel van zonne-energie zal bijdragen aan de groei van hernieuwbare energie. Van alle hernieuwbare energie neemt zonne-energie circa 80 procent voor zijn rekening bij de productie van alle elektriciteit.

Koning van de markt

IEA-topman Fatih Birol ziet zonne-energie als de nieuwe koning van de wereldwijde elektriciteitsmarkten. "Uitgaande van het beleid van vandaag de dag, zitten we op een schema waarin vanaf 2022 jaarlijks records worden gebroken voor het gebruik ervan.” Volgens het rapport zal bovendien in 2030 80% van alle energie uit wind, water en zon afkomstig zijn.

De groeiende schaalgrootte en de subsidies drukken de kosten, waardoor zonne-energie een aantrekkelijke investering blijft. De aanleg van een nieuw zonnepark is dan ook goedkoper dan de aanleg van kolen- of gascentrales, zo meldt het IEA.