Ijsselmeer gunstige plek eilanden met zonnepanelen

26.10.2020

Ijsselmeer gunstige plek eilanden met zonnepanelen

In opdracht van provincie Noord-Holland en gemeente Medemblik is onderzoek gedaan naar de gevolgen van het plaatsen van zonnepanelen in het Ijsselmeer. Het resultaat is dat er niet alleen veel energie op kan worden gewerkt, maar de panelen ook de natuur ten goede komen, zo schrijft Trouw.

Onderzoeksinstituut Deltares en adviesbureau Bureau Waardenburg stelden het onderzoeksrapport op. Binnen de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) werkt Rijkswaterstaat aan een nieuw natuurgebied tussen het Ijsselmeer en de Waddenzee. Momenteel worden de plannen uitgewerkt. In 2025 zou het project moeten starten en in 2031 moet het klaar zijn.

Zonne-atollen

Het aanleggen van een natuureiland behoort ook tot de mogelijkheden. Er is gekeken naar de mogelijkheden met zogeheten zonne-atollen: kleine eilanden met water in het midden, wat verbonden blijft met de rest van het open water, gevuld met zonnepanelen. De bodem onder de panelen, ten midden van de atollen, kan opgehoogd worden door het sediment uit de bodem. Dit zorgt voor een goede leefomgeving voor waterplanten, vis en andere organismes. Bovendien hebben vogels die op vis jagen weinig kans op slagen rondom de eilanden.