In Duitsland is het 3 miljoenste zonne-energiesysteem geïnstalleerd

02.06.2023 Jan de Wit

In Duitsland is het 3 miljoenste zonne-energiesysteem geïnstalleerd
©Volt & Watt

In Duitsland is het 3 miljoenste zonne-energiesysteem in gebruik genomen. Hiermee komt de opwekcapaciteit van zonne-energie boven de 70 gigawatt uit, dat meldt Bundesverbandes Solarwirtschaft (BSW Solar), de Duitse Holland Solar. Met name in de Duitse particuliere sector stijgt het aantal zonnepanelen snel, zo werden er meer dan twee keer zoveel zonne-energiesystemen op woningen in het eerste kwartaal van dit jaar dan in het eerste kwartaal van 2022.

Volgens BSW Solar is het totale geïnstalleerde vermogen aan zonne-energie in Duitsland inmiddels de grens van 70 gigawatt overgegaan. De jaarlijkse opbrengst daarmee voldoende om ruim 10 procent van de Duitse elektriciteitsbehoefte op te vangen, maar dat zal in tien jaar tijd moeten groeien tot zo’n 30 procent.

“Onder invloed van de energiecrisis en als gevolg van verbeterde randvoorwaarden is de vraag naar zonnetechnologie sterk gestegen. Zonne-energie is booming, vooral in particuliere huishoudens”, aldus Carsten Körnig, directeur van BSW Solar. Vooral plug-in zonne-energiesystemen en balkonpanelen zijn in trek.

Maar om de sectordoelstelling te halen zal het tempo nog veel hoger moeten komen te liggen. "Om het gewenste tempo te bereiken, zullen we de komende vier jaar elk jaar ongeveer 30 procent meer zonne-energie moeten installeren dan in vorig jaar", legt Körnig uit. Dit doel is vorig jaar behaald.

In 2011 werd het 1 miljoenste zonne-energiesysteem in gebruik genomen, in 2020 de 2 miljoenste en pas drie jaar later de 3 miljoenste. BSW Solar verwacht dat de 4 miljoenste PV-installatie begin 2024 in gebruik zal worden genomen. Volgens cijfers van BSW Solar is het aandeel van zonnepanelen op particuliere gebouwen, commerciële gebouwen en zonneparken nu nog gelijkmatig verdeeld.

In Nederland werd in december vorig jaar op het 2 miljoenste huis zonnepanelen geïnstalleerd en beschikt Nederland op dit moment over zo’n 18 gigawatt aan opwekcapaciteit. Doordat er in Duitsland ook nog eens 2,6 miljoen zonnethermische systemen op particuliere gebouwen liggen, komt het totale aantal van Duitse huishoudens die zonne-energie opwekken veel hoger te liggen.