India vervangt uittredende kolencentrales door hernieuwbare energiebronnen

09.10.2020 Joyce Beuken

India vervangt uittredende kolencentrales door hernieuwbare energiebronnen
Chetan Karkhanis

India zal de sluitende kolencentrales vervangen door hernieuwbare energiebronnen. Hierdoor komt het land dichterbij het halen van de ambitieuze groene energiedoelstellingen, schrijft PV-tech.

De Indiase minister R.K. Singh heeft tijdens het online India PV Edge 2020 event bekendgemaakt dat er 29 steenkoolinstallaties uit gebruik zullen worden genomen. De vrijgekomen ruimte zal worden benut voor de plaatsing van bronnen van hernieuwbare energie.

Haalbaar ondanks corona

India heeft als doel om in 2022 een capaciteit van 175GW aan hernieuwbare energie te hebben geïnstalleerd. Daarnaast is het streven om dit in 2030 te hebben uitgebreid naar 450GW. Ondanks dat er vertraging is opgelopen bij geplande installaties aan het begin van het jaar als gevolg van het coronavirus, stelt Singh dat er "geen twijfel" bestaat dat het doel voor 2030 bereikt zal zijn.

Risico's

Wegens de aan de gang zijnde gevolgen van COVID-19, spanningen met China en de beleidsonzekerheid in de zonne-energiesector, verwacht onderzoeksbureau Fitch Solutions dat de energiecapaciteit van India met slechts 2,7% in 2020 zal groeien. Bovendien heeft Fitch zijn schattingen voor de netto opwekkingscapaciteit die tussen 2019 en 2029 zal worden toegevoegd tot ongeveer 262GW herzien, waarbij ook wordt gewaarschuwd dat er "toenemende neerwaartse risico's zijn voor deze visie".