Interview - Yingwei Yan, Huawei Benelux

26.02.2020 | Interview

Interview - Yingwei Yan, Huawei Benelux

’s Werelds grootste telecommunicatie-fabrikant Huawei is intussen jaren actief op de zonne-energiemarkt. We spraken met Yingwei Yan, de General Manager van Huawei Benelux’ Solar Department.

Hoe kijkt u momenteel naar de zonne-energiemarkt?
Ik geloof dat er momenteel héél veel gebeurt op deze markt. Met het Parijsakkoord zien we dat landen door heel Europa hard werken om de nieuwe doelen te verwezenlijken. Vooral voor een land als Nederland, dat grotendeels onder de zeespiegel ligt, is dit een belangrijke ontwikkeling. Kijkt men naar energie, dan is PV één van de meest stabiele vormen. En de laatste jaren zijn panelen steeds efficiënter geworden, zijn er innovaties zoals zonneparken op het water, et cetera. Je ziet dat er echt hard wordt gewerkt om deze energiebron door te ontwikkelen. Dat geeft heel veel hoop.

Wat verwacht u van de komende tien jaar?
Eén van de belangrijkste dingen is de opkomst van een meer geïntegreerde digitale wereld. Denk aan werken met de cloud, kunstmatige intelligentie, et cetera. Daar kan de sector straks niet meer om heen. Technologische innovaties en digitale innovaties zullen meer verbonden raken met elkaar. Als Huawei zijn we wereldwijd de grootste in ICT en houden we dit vanzelfsprekend goed in de gaten.

De achtergrond van Huawei is een voordeel in de zonne-energiemarkt?
Jazeker! Niet alleen door die digitale innovaties, maar ook dankzij onze grootte. We voelen het als een verantwoordelijkheid die we moeten nemen: om consumenten te helpen te verduurzamen en om het milieu te beschermen. In China dragen we al actief bij aan het zo groot mogelijk maken van PV in de energiemix; dat zetten we graag voort in Europa.

Hoe heeft Huawei de keuze gemaakt om zich in te zetten voor zonne-energie?
Het is grappig hoe dat begonnen is! Zo’n 15 jaar geleden moesten we de energie regelen voor een basis op een berg. Zonne-energie leek onder die omstandigheden de meest betrouwbare en stabiele energiebron. Vervolgens zijn we dat gaan door ontwikkelen en nam dat steeds een meer prominente plek in. We begonnen het acht jaar geleden uit te rollen in China en vanaf 2014 ook in Europa.

Daarnaast vinden we het, zoals eerder gezegd, een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We willen niet alleen bedrijven ondersteunen, maar ook particulieren. We hopen met deze initiatieven Europese burgers te helpen in de energietransitie.

Wat kunnen we van Huawei verwachten op de Solar Solutions International vakbeurs?
Dat antwoord is tweeledig. Ten eerste zal het gaan over die eerdergenoemde digitale innovaties. Over de integratie van zonne-energie met het internet. Ten tweede, en dat komt uit die digitale integratie voort, willen we het hebben over veiligheid. Met de opkomst van diensten als IFTTT vragen veel mensen zich terecht af in hoeverre hun apparatuur veilig en betrouwbaar is. Dat willen wij ook bespreken.  Huawei is op de vakbeurs te vinden op stand A8 en A9.

Voor meer technologische en digitale innovaties kunt u het Nationaal Solar Trendrapport 2020 bekijken. De samenvatting van het trendrapport bevat de algemene cijfers over de markt: geïnstalleerd vermogen, werkgelegenheid, groei, importcijfers, twee expert bijdragen en drie interviews. 

HuaweiGeneral Manager Yingwei YanTechnologische innovatiesDigitale innovatiestelecommunicatie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: Advanced Installatietraining

Logo Esdec
21 april 2021
14:00 - 15:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: kansen en uitdagingen rond zonneparken

Logo Wattkraft
22 april 2021
2021-4-13 15:00:00
Online

Wattkraft

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Wireless Gateway | Product Update & Installatie

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 april 2021
10:00-11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu