Investeringen zonne-energie meest toegenomen

02.11.2020 Anje Hoogland

Investeringen zonne-energie meest toegenomen
CBS

De investeringen in hernieuwbare energie zijn gestegen van 1,7 miljard euro in 2008 naar 4 miljard euro in 2018. Vooral de investeringen in zonne-energie zijn toegenomen. Deze branche is hierdoor ook grotendeels verantwoordelijk voor de groei in werkgelegenheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2018 is de totale werkgelegenheid uit investeringen in energiegerelateerde activiteiten toegenomen tot 97 duizend voltijdbanen. Een lichte stijging ten opzichte van 2017 die door het CBS dus grotendeels wordt toegeschreven aan de hogere investeringen in zonne-energie.

Werkgelegenheid uit hernieuwbare energie

De werkgelegenheid die voortvloeit uit investeringen in alleen hernieuwbare energie en energiebesparing is toegenomen tot ruim 57 duizend voltijdbanen in 2018. In 2014 waren dit er nog 43 duizend. Deze investeringen resulteren in relatief veel banen omdat het vaak gaat om arbeidsintensief werk, zoals het isoleren van woningen en het plaatsen van zonnepanelen.

In 2018 is 14,8 miljard euro geïnvesteerd in alle energiegerelateerde activiteiten bij elkaar: investeringen in conventionele energie, hernieuwbare energie, energienetwerken en energiebesparing. Terwijl het aandeel investeringen in conventionele energie daalde, groeide het aandeel investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing sinds 2012.

Elektriciteitsnetwerk

Ook de investeringen in de infrastructuur voor het transporteren en distribueren van gas en elektriciteit zijn toegenomen van 1,8 miljard euro in 2008 tot 3,6 miljard euro in 2018. Het gaat hier vooral om investeringen in het elektriciteitsnetwerk, onder andere gericht op het vergroten van de netcapaciteit.

Daling bijdrage bbp

De bijdrage van energiegerelateerde activiteiten aan het bruto binnenlands product (bbp) is wel gedaald. In 2019 was die 3,5 procent, terwijl het in 2013 nog 5,9 procent was. Dit is vooral te wijten aan de verminderde gaswinning in Groningen. Tegelijkertijd is de bijdrage van hernieuwbare energie aan het bbp gestegen en wordt hernieuwbare energie belangrijker voor de Nederlandse economie. Deze bijdrage is tussen 2013 en 2019 gegroeid van 0,4 procent naar 0,7 procent.