Is het weer in Nederland te slecht voor zonnepanelen?

17.11.2022 | Analyse Joyce Beuken

Is het weer in Nederland te slecht voor zonnepanelen?

Wie foto’s van zonnepanelen opzoekt op Google, krijgt doorgaans alleen maar plaatjes te zien van panelen met op de achtergrond een stralend blauwe lucht en een prettig zonnetje. Maar in Nederland komt zulk gunstig weer natuurlijk helemaal niet zo vaak voor. Heeft het voor consumenten dan wel zin om zo massaal in te zetten op PV?

De feiten bewijzen gelukkig dat zorgen om de hoeveelheid zon in Nederland onterecht zijn. Om te beginnen hoeft de consument zich niet druk te maken om de hoeveelheid zonuren. We hebben in Nederland gemiddeld 1.500 zonuren per jaar. 2022 is al helemaal een gunstig jaar. Begin oktober werd al duidelijk dat het jaar zou gaan landen in de top-5 van meest zonnige jaren ooit. De teller stond op 7 oktober namelijk al op 1.956 uur.

Maar ook op dagen waarop wolken de lucht vullen werken panelen door. Ook bij minder fel zonlicht kunnen zonnepanelen energie opwekken. Zelfs een zon die achter de wolken verscholen zit kan door een paneel worden opgepakt en omgezet tot stroom.

Diffuus
Zogenoemd diffuus licht is onze beste vriend: dit is licht dat niet direct in een rechte lijn op een paneel valt. Technische ontwikkelen hebben er toe geleid dat panelen een steeds hoger vermogen krijgen, ook met behulp van diffuus licht. Wat het ooit zinloos om panelen op de oostelijke of westelijke richting te plaatsen, tegenwoordig kan ook een lage zonnestand flink opleveren.

Minder goed weer kan juist ook een positief effect hebben op het rendement. In fel zonlicht neemt de temperatuur van het paneel rap toe, en dat is niet bevorderlijk voor de opbrengst. Bij een temperatuur van 30 graden Celsius kan een paneel zo’n 65 graden Celsius worden, wat het rendement tot 15 procent kan verlagen, in vergelijking met een even felle zon in de winter, wanneer de buiten temperatuur rond het vriespunt zou liggen.

Goed jaar
De vele regenachtige dagen in Nederland maken mensen ook niet enthousiaster voor groene energie op eigen dak. Maar zelfs tijdens een regenbui heb je baat bij een PV-systeem. Sterker nog, een buitje kan je rendement ook een boost geven. Toegegeven, op een pikdonkere, regenachtige dak valt er dusdanig weinig diffuus licht op panelen dat er vrijwel geen energie wordt geproduceerd, schrijft Loket Duurzaam Wonen. Maar doorgaans is het klimaat in Nederland zeer geschikt voor PV.

Opbrengstweerweersomstandighedenweersafhankelijkregenstormkourendementinvloedenzonuren

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

Logo Solar Monkey
25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Training: Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 december 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Webinar Smart Energy Community: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen

6 december 2022
15.00-16.15 uur
Online

TKI Urban Energy

Lees verder

Seminar: Esdec Calculator training

Logo Esdec
8 december 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu