ISSO vraagt installateurs hulp nieuw handboek zonne-energie

22.10.2020 Joyce Beuken

ISSO vraagt installateurs hulp nieuw handboek zonne-energie

Volgend jaar brengt kennisclub ISSO een nieuwe versie van het Handboek Zonne-energie op de markt. Om te bepalen wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn die moeten worden meegenomen in de nieuwe versie, rollen zij een enquête uit onder installateurs.

ISSO ontwikkelt al zo’n 50 jaar publicaties omtrent installatietechnieken over verschillende onderwerpen. Oorspronkelijk hield de kennisclub zich voornamelijk bezig met warmte-installatietechniek, waar ze ook de meeste publicaties over hebben gemaakt.

In 2008 begon ISSO met de voorbereidingen voor het eerste handboek over zonne-energie. Projectcoördinator André Derksen vertelt: “Samen met Holland Solar en Techniek Nederland werd een projectplan opgesteld. We moesten alle kennis die we hadden opschrijven, daarnaast moesten we een opleiding en examens maken. Ook moesten we een erkenningssysteem maken.”

Vernieuwing nodig

In 2016 werd er een nieuwe versie van het handboek uitgebracht. Dit was een ingrijpende vernieuwing. In 2019 is er ook een nieuwe editie gemaakt, maar deze was niet zeer vernieuwend. Er waren volgens André alleen een paar paragrafen toegevoegd. “Voor de aankomende nieuwe druk wordt er wel veel aangepast. Er komt onder meer een nieuwe bouwkundige uitleg, er is een nieuwe erkenningsregeling en er zijn nieuwe eindtermen opgesteld door Wij Techniek. Middels een enquête willen we uitvinden wat de doelgroep in het boek terug wilt zien. Niet alleen de onderwerpen, maar ook de manier waarop de informatie gepresenteerd wordt. Met die voorbereidingen zijn we nu bezig.”

“Een handboek is eigenlijk na twee jaar al toe aan vernieuwing door de snel wijzigende regelgeving.”

“Het handboek dat we nu hebben is 500 pagina’s. In 2010 hebben we het erover gehad om er wellicht meerdere boeken van te maken.” André heeft geen spijt van die beslissing. “Het is daardoor nu echt hét handboek. Aan de andere kant, als je het boek mee het dak op wilt nemen, is dat niet handig.”

In het begin werd alles nog enkel op papier uitgegeven. Inmiddels werkt ISSO met componenten die ze ook los uitgeven en online te raadplegen zijn. Als je specifieke kennis zoekt, kun je losse componenten met betrekking tot kennis laten bundelen, waardoor je een boekje krijgt over een specifieker onderwerp. “Het hele traject kost vaak een jaar. Een nieuw handboek zal dus pas aan het einde van volgend jaar komen. Het wereldje verandert zo snel. Als we twee jaar terug een nieuw handboek ontwikkeld hadden, was die versie nu ook al rijp geweest voor vernieuwing.”

De regelgeving verandert momenteel continu. ISSO neemt de ontwikkelingen mee in de planning. “In 2015 kwam er bijvoorbeeld een nieuwe NEN 1010 (Nederlandse veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties gebruikt door de elektrotechnische installatiebranche, red.) uit. Daarom hebben we in 2016 een nieuw handboek uitgebracht, zodat deze kon worden meegenomen.”

Brandveiligheid belangrijker
              
ISSO laat zich in het proces beïnvloeden door de actualiteit. “Met name vorig jaar is er veel commotie geweest rondom branden bij constructies. Als de constructies precies gemaakt worden zoals omschreven in het handboek uit 2016, of zelfs het handboek uit 2012, was dat niet gebeurd. Ondanks dat er niets mis was met het handboek, hebben we ervoor gekozen om bij het volgende handboek nog meer aandacht te besteden aan brandveiligheid. Voorheen stond er bijvoorbeeld in twee regels omschreven hoe je connectoren moet bevestigen. In het volgende boek wordt daar misschien een kader aan toegevoegd, omdat daar meer aandacht aan moet worden besteed. Ook geven we duidelijker aan wat de meest voorkomende fouten zijn bij het installeren.”

De vraag naar het boek kwam vanuit Techniek Nederland, waar ISSO in het verleden andere boeken voor heeft ontwikkeld. “De enquête wordt via verschillende kanalen uitgerold. We interviewen daarnaast verschillende stakeholders. Alle response mengen we, waarna we een nieuw projectplan maken. Het project moet gefinancierd worden. We hebben namelijk externe deskundigheid nodig voor het boek, mensen die exact weten hoe het elektrotechnisch of bouwkundig in elkaar zit. De experts die berekeningen kunnen uitvoeren moeten we bijvoorbeeld inhuren.”

Forse discussies

“We vormen een soort contactgroep en hebben daarnaast waarschijnlijk drie rapporteurs. Eentje voor het bouwkundige deel, eentje voor de zonne-pv en eentje voor de zonnewarmte. Die drie rapporteurs schrijven en daar geeft de contactgroep feedback op. Nadat dat zo’n zes keer gebeurd is, heb je een goed stuk waarmee iedereen akkoord is. Vervolgens gaat het naar de raad van begeleiding van ISSO, als het ware het geweten van ISSO. Als zij niet tevreden zijn, moet het worden aangepast. Dat gaat weleens gepaard met een forse discussie. Uiteindelijk krijgt dat na bijschaving hopelijk akkoord.”

Om tot een volledig handboek te komen is het van belang dat zoveel mogelijk vakmensen hun stem laten hoor. Wie invloed wil hebben op de kwaliteit van de uitvoer van het vak, is van harte uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. 

De vragenlijst vind je via deze link: http://isso.m2.mailplus.nl/wpRbfDmfEVY5-1155-50539-439450-dfkXDD2qdtVhpGz?utm_medium=email