K2 Systems: “De klimaatverandering is begonnen en we moeten er overal op reageren”

08.10.2021 Joyce Beuken

K2 Systems: “De klimaatverandering is begonnen en we moeten er overal op reageren”

K2 Systems zit niet stil. Het van oorsprong Duitse bedrijf levert als marktleider in Europa een breed scala aan PV-systemen, maar het coronavirus zette ze voor een uitdaging. Katharina David, CEO van K2 Systems, vertelt hoe het ervoor staat bij onze Oosterburen.

David stelt dat consumenten zich bewuster werden van hun ecologische voetafdruk. “Fossiele brandstoffen worden bij voorkeur ingeruild voor hernieuwbare vormen van energie. Ondertussen kon er geen geld uitgegeven worden aan vakanties, waardoor er meer geïnvesteerd wordt aan huis.”

Autonome markt
De Duitse markt verschilt op verschillende manieren van Nederland. Zo is de Duitse markt meer gericht op zelfconsumptie, zowel bij zakelijke klanten als de gewone consument, terwijl de Nederlandse markt eigenlijk enkel nog de focus legt op panelen, en bijvoorbeeld niet op batterijopslag.

De Nederlandse markt was er volgens David echter relatief vroeg bij. “Er werd wereldwijd nog nauwelijks over PV gepraat toen Nederland grootschalig begon te leggen.” Desondanks loopt de Duitse PV-markt op ons voor met betrekking tot innovatie. “De Duitse consument wil graag autonoom zijn.”

Woningtekort
Net als in Nederland is er in Duitsland een groot tekort aan woningen. De huur is hoog, met name in de grotere steden. Nieuwbouw is net als in Nederland verplicht te voldoen aan bepaalde eisen. Toch lijkt er verder vooruit te worden gedacht. Ondanks dat er nog sprake is van een terugleveringstarief, worden bijvoorbeeld grote supermarktdaken niet helemaal vol gelegd, vertelt David. “Er wordt gekeken naar het energieverbruik, niet naar de grootte van het dak. Dat is veel beter.”

Focus op klimaatverandering
K2 Systems focust op energiedistributie, zowel door het aanbieden van digitale diensten als het installeren van hardware. David voorziet een blauwe lucht, met een paar wolken in de vorm van regelementen. Ook de verkiezingen gaan van invloed zijn op de toekomst van PV. “Panelen daalden lange tijd in prijs. De vraag is vooral hoelang de situatie rondom het transport van grondstoffen zo lastig blijft. Dat de productie in Azië plaatsvindt, geeft een andere blik op PV. Ik heb wel degelijk hoop. De overstromingen hebben klimaatverandering onder de aandacht weten te brengen.”