Kamer verzoekt regering plafond voor zonne- en windenergie los te laten

06.04.2022 Jan de Wit

Kamer verzoekt regering plafond voor zonne- en windenergie los te laten

De kamerleden Henri Bontenbal (CDA), Raoul Boucke (D66) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) hebben een motie ingediend die de regering verzoekt om het plafond van 35 terawattuur voor zonne- en windenergie los te laten. Zij wijzen erop dat er in het coalitieakkoord "afspraken zijn gemaakt over heldere afstandsnormen voor wind op land en de voorkeur voor zonneparken met multifunctioneel ruimtegebruik". Holland Solar reageerde verheugd.

De Kamerleden verzoeken de regering daarom om "in volgende SDE++ rondes of andere vormen van stimulering niet langer uit te gaan van een maximaal subsidiabele energieproductie van 35 terawattuur in 2030 voor zon en wind, maar rekening te houden met de benodigde groei van zon en wind richting 2030 en 2050". Dit zal dan in overeenstemming moeten met het nog af te ronden Plan Nationaal Energiesysteem en het moet binnen de afspraken in het coalitieakkoord passen.

Holland Solar en NWEA riepen Kamerleden onlangs op om in het debat met de minister te bepleiten dat het plafond voor hernieuwbare energie in de SDE++ wordt losgelaten.