Kansen voor hoogwaardige herinzet PV

18.06.2021 | Nieuws Jan de Wit

Kansen voor hoogwaardige herinzet PV

Om de toenemende afvalstroom van PV aan te pakken voor het problematisch wordt, bracht Materials Innovation Institute (M2i) de uitdagingen in kaart. Recycling is al op gang gebracht, zo’n 90 procent van de PV-massa wordt teruggewonnen. Maar het gaat nog grotendeels om laagwaardige herinzet.

Vanaf 2010 nam het aantal grootschalige PV-installaties in Nederland flink toe en gezien de gemiddelde levensduur van zonnepanelen, gaat dit rond 2030 tot een sterk groeiende afvalstroom leiden. De hoeveelheid zal alleen maar toenemen door de aanhoudende groei van het landelijke opgestelde PV-vermogen.

De provincie Zuid-Holland en het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie gaven M2i daarom de opdracht om de materiaaltechnologische innovaties met bijbehorende kennispartners voor circulaire PV te onderzoeken.

Het rapport Kansen en uitdagingen voor circulaire Zon PV – met focus op materiaal en technologie biedt inzicht in de verwachte ontwikkeling van de PV-technologie tot 2050 en opkomende materialen en innovaties.

Hoogwaardige recycling
Nadat de afgelopen jaren draaiden om het verlagen van de productiekosten van zonnepanelen, moet de focus nu op reparatie, hergebruik en recycling van PV-producten. Het rapport concludeert dat de technieken voor reparatie en hergebruik van panelen nog in de kinderschoenen staan en dat hoogwaardige herinzet nog achterblijft.

Hoewel 90 procent van de PV-massa wordt teruggewonnen, verdwijnt grootste gedeelte nog in bulkbouwmateriaal of als laagwaardig silicium. Om hoogwaardige recycling mogelijk te maken zijn er drie uitdagingen en drie oplossingsrichtingen opgesteld.

De sector moet circulariteit onderdeel maken van de ontwerpfase, komen met innovaties voor hergebruik en/of recycling en kritieke en toxische materialen in zonnepanelen vervangen.

Hiervoor moet de solarbranche een circulair inkoopbeleid opzetten, de overheid moet met stimuleringsmaatregelen komen en alle betrokken partijen moeten zich gezamenlijk inspannen om een retourinfrastructuur op te zetten.

PVrecyclenpv-recyclingelektronisch afval

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: Webinar - Esdec''s montagesystemen voor platte daken

Logo Esdec
17 augustus 2021
15:00-16:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Dome 6 montagesystemen voor platte daken: 70% snellere installatie

Logo K2 Systems
19 augustus 2021
10:00 am CET
Zoom Webinar

K2 Systems

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu