Keuzehulp thuislaadpalen helpt e-rijder

15.09.2021 Simone Tresoor

Keuzehulp thuislaadpalen helpt e-rijder

Je EV thuis met eigen laadpaal opladen is veel voordeliger dan langs de openbare weg. Dat kan zo een besparing van 350 euro per jaar opleveren heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekend. En als er dan ook nog zonnepanelen op het dak liggen wordt dat voordeel alleen maar groter, schrijft de Volkskrant.

Maar een eigen laadpaal loopt in de kosten (twee- tot vierduizend euro) en de markt is ondoorzichtig. Milieu Centraal is in dat gat gesprongen en heeft een onlinevergelijker gemaakt om EV-bezitters te helpen bij die beslissing. Zo helpt de vergelijker bij het maken van lastige technische keuzes, laat de installatiekosten zien en, niet onbelangrijk, ze is onafhankelijk. Voor consumenten wordt het zo eenvoudiger in te schatten of ze de aanschafkosten eruit kunnen halen.

Laadpaal top 10
Eventuele kostenbesparing door elektriciteit uit zonnepanelen wordt niet meegenomen in de uiteindelijke berekening omdat dat deels afhankelijk is van het laadmoment. Zonnepanelen leveren natuurlijk vooral overdag en dan moet de e-auto wel aan de lader staan om te profiteren en dat is lastig te berekenen.

De bezoeker wordt doorgeleid naar een overzicht van de site Laadpaal top 10 waar de palen staan die overeenkomen met de gewenste eigenschappen. Deze site ontvangt een vergoeding als de bezoeker dan ook daadwerkelijk klant wordt.

Vele voordelen van een eigen laadpaal
Voordelen van een eigen laadpaal zijn natuurlijk legio, maar lagere oplaadkosten, vermindering van druk op het elektriciteitsnet en de zekerheid van een beschikbaar laadpunt zijn wel de belangrijkste. Daarbij is het bij het gebruik van openbare palen vaak moeilijk te achterhalen wat een laadsessie kost.

Overigens heeft Nederland de hoogste laadpaaldichtheid van Europa met ongeveer een laadpaal per twee kilometer weg.