Keuzestress

15.04.2021 | Column Marjan Minnesma

Keuzestress

Als we Parijs willen halen en de opwarming op aarde niet verder willen laten oplopen dan 1,5 graad, dan komen we er niet met polderen. De tijd van pappen en nathouden is dan over. De jonge klimaatbeweging heeft volkomen gelijk dat we ontwrichtende klimaatverandering als een crisis moeten behandelen, net als corona. Zelfs voor een transitie-aanpak die twee generaties schijnt te duren, hebben we geen tijd meer.

Welke partij mikt op 2030 in plaats van op 2050? Wie heeft er echte “bold goals” om te halen in 2030 en maakt voldoende middelen vrij voor een rigoureus plan? De meeste grote en gangbare partijen niet. Die denken dat door sudderen tot 2050 nog mogelijk is. Ze weten niet of willen niet weten dat blijven uitstoten tot 2050, al eindig je dat jaar op “netto nul”, cumulatief al zoveel broeikasgassen in de atmosfeer heeft veroorzaakt dat we ver over de twee graden heen gaan. Die “netto nul” betekent dus dat de jongere generaties heel veel CO2 weer uit de lucht zullen moeten halen (de zogenaamde negatieve emissies) om 1,5 a 2 graden weer binnen bereik te brengen. Maar als wij voldoende hebben uitgestoten om 2,5 graad opwarming te veroorzaken en die jongeren willen genoeg CO2 uit de lucht halen om de temperatuur weer een halve graad lager te laten eindigen, dan zullen ze een gebied ter grootte van alle landbouwgronden van de wereld vol moeten zetten met bomen en dan pas kunnen ze genoeg CO2 uit de lucht halen, voor een halve graad minder opwarming. Een schier onmogelijke opdracht.

Vrouw op de maan

We leggen dus een enorme hypotheek op de jongeren en wassen onze handen in onschuld. Niet okay. Het is tijd voor een enorme versnelling en een echte crisis aanpak. In 2030 alleen nog elektrisch vervoer en Schiphol drastisch inperken (maak vliegen heel duur). In 2030 worden geen CV-ketels meer verkocht  en de komende tien jaar wordt elke kapotte CV-ketel vervangen door een warmtepomp of een infraroodpaneel. Elk geschikt dak ligt vol met zonnepanelen, maar ook wanden, boven parkeerplekken, langs wegen en op alle andere lelijke plekken en hard oppervlak. Er is ruimte zat! Verplicht dit ook bij bedrijven. Ook op distributiecentra en andere gebouwen waarvan men zegt dat het dak niet sterk genoeg is kunnen doorgaans best dunnefilm panelen of folie. Dat is veel lichter en kan, als je het uitrolt over het hele dak, ook een hele mooie opbrengst genereren. Halfslachtige smoezen worden niet meer geaccepteerd. Het is echt crisistijd. Er komt een flinke vleestax en de BTW op groente en fruit wordt 3%. Bold goals. Welke partij zet die figuurlijke vrouw op de maan binnen 10 jaar? Kies die, want het is hoog tijd!

emissiereductieuitstootCO2klimaatklimaatveranderingklimaatagendaparijs akkoordMarjan MinnesmaurgendaColumn

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu