Klaaglijn zonnepanelen overbelast: “het is veel te warm!”

20.07.2022 | Nieuws Simone Tresoor

Klaaglijn zonnepanelen overbelast: “het is veel te warm!”

Deze kop is uiteraard verzonnen, maar als zonnepanelen konden bellen hadden ze het gisteren massaal gedaan. De opbrengst was op deze dag lager dan normaal. Reden voor de lagere opbrengst is het warme weer waar het land onder gebukt ging. Het oplopen van het kwik tot bijna 40 graden was daar debet aan.

Dat de opbrengst lager ligt, heeft ironisch genoeg te maken met het feit dat een zonnepaneel niet goed gedijt bij hitte, schrijft Nu.nl. "De nominale temperatuur per zonnepaneel is bepaald op 25 graden. Voor elke graad daarboven, komt er relatief 0,3 procent minder opbrengst uit", vertelt Roland Valckenborg, projectleider zonne-energie bij kennisinstituut TNO.

Opbrengst vijf procent lager
Afgelopen dagen kwamen we 15 graden boven die eerdergenoemde referentiewaarde uit wat betekent dat de opbrengst van een zonnepaneel relatief gezien dan zo'n 5 procent lager ligt. Bij een omgevingstemperatuur van 30 graden kan een zonnepaneel in de volle zon al gauw 60 graden worden. Dat is niet handig: bij elke graad boven de 25 neemt het vermogen af.

Kou en felle zon ideale combinatie
Kou en felle zon zijn eigenlijk de ideale combinatie voor zonnepanelen. Een frisse winterdag met veel zon is dus perfect. Doordat de dagen in de winter korter zijn, zul je in december niet zo snel evenveel zon hebben als op een zomerdag. Ondanks dat het vermogen op warme dagen wat lager ligt door de opwarming van de panelen, wordt op deze momenten toch de meeste energie opgewekt. Ongeveer de helft van de jaaropbrengst van zonnepanelen wordt opgewekt in de maanden april tot en met juli.

Het is niet vreemd dat de gemiddelde Nederlander denkt dat zijn zonnepanelen het het beste doen bij mooi zomerweer, maar het klopt volgens de projectleider niet. "Op 21 juni staat de zon het hoogst. Als je naar de opbrengst van vier weken ervoor of vier weken erna kijkt, dan ligt de opbrengst in mei vaak hoger, omdat de temperatuur dan lager is dan in juli."

 

hitteOpbrengstklaaglijn

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SolarEdge | Commercial Designer Training

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 september 2022
09:00 - 12:30
Vianen

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
5 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Vlotter werken met Sunny Design

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower Smart Energy Hybride omvormer

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu