Kokosnootvezels en planten blijken zonnepanelen goed te kunnen koelen

20.08.2021 Jan de Wit

Kokosnootvezels en planten blijken zonnepanelen goed te kunnen koelen

Een onderzoeksteam van de Sastra Deemed University (India) en de Universiti Malaysia Pahang (Maleisië) heeft onderzoek gedaan naar verschillende passieve koeltechnieken voor zonnepanelen. Planten rondom de panelen en kokosvezels onder de panelen boden verrassend goede resultaten, dat schrijft PV-magazine.

Op een 50 watt polykristallijne module in Kumbakonam, India werden in totaal vijf technieken getest en vergeleken met een zonnepaneel zonder koeling. Planten en kokosnootvezels bleken het meest effectief. Een kasnet op de panelen, een combinatie van een kasnet en planten, en thermische energie absorberende materialen werkten minder effectief.

Kokosnootvezels bleken met name goed tegen verval van de stroomopbrengst te werken, wat volgens de onderzoekers komt door de vochtvasthoudende eigenschaap van de vezels. “De kokoskoeltechniek zorgde voor een maximale vermogensverbetering, in combinatie met de optimale temperatuurverlaging.”

Koeling met planten werkte het beste om de temperatuur constant te houden. “De koelingstechniek met planten zorgde voor een betere temperatuurregeling en een aanzienlijke vermogensverbetering in vergelijking met de PV-module zonder koeling.”