Komt elektrificatie industrie op tijd van de grond?

07.01.2021 | Actueel Simone Tresoor

Komt elektrificatie industrie op tijd van de grond?

Industriële processen gaan overschakelen van fossiele brandstoffen naar schone elektriciteit. Dit is een essentiële schakel in de energietransitie en zal in 2030 al ruim 4 Mton CO2-reductie moeten opleveren. Maar het huidige beleid lijkt niet toereikend om te zorgen dat elektrificatie in de industrie tijdig van de grond komt, blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

“Elektrificatie van de industrie is niet eenvoudig”, vertelde Sebastiaan Hers, onderzoeker van TNO afgelopen dinsdag tijdens een webinar over het onderzoek. “Dit komt doordat de industrie, de infrastructuurbeheerders én de producenten van schone elektriciteit tijdig samenhangende beslissingen moeten nemen. Als een bedrijf meer elektriciteit wil gaan gebruiken is het immers cruciaal dat het die stroom ook betrouwbaar van het net kan afnemen en dat die stroom ook schoon wordt opgewekt, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie.”

E-boiler belangrijke optie

De TNO-studie geeft daarom een overzicht van de knelpunten die hierbij spelen en de mogelijkheden voor beleidsmakers om deze te verhelpen. Ook geeft de studie de voor- en nadelen van de verschillende beleidsinstrumenten die daarbij mogelijk zijn aan. Er blijkt niet één duidelijke voorkeursvariant voor dit stimuleringsbeleid te zijn, het kabinet kan een aantal routes kiezen. Op korte termijn wordt door veel partijen vooral de inzet van de e-boiler bij industrie gezien als belangrijkste elektrificatie-optie.

Routekaart Elektrificatie

TNO heeft informatie boven tafel gehaald die nuttig is voor de ‘Routekaart Elektrificatie’, waar de regering aan werkt. Zo kan de stuurgroep, die onder andere nadenkt over het halen van een CO2-reductiedoel van 55 procent in 2030, hier haar voordeel mee doen.

Op deze manier hoopt de NVDE hen zinnige ingrediënten voor hun werk in handen te geven, waarmee keuzes van het volgende kabinet kunnen worden voorbereid. “Het volgende kabinet kan dan meteen spijkers met koppen slaan. We moeten er vaart achter zetten om de doelen te bereiken. Het uiteindelijk realiseren van dit soort projecten duurt zo tien jaar,” zei Olof van der Gaag, directeur NVDE.

Rob Kreiter, directeur van TKI Energie en Industrie en voorzitter van de stuurgroep ‘Routekaart Elektrificatie’ geeft aan dat de wens misschien zal zijn dat alles stap voor stap gaat verlopen, maar dat dit geenszins het geval zal zijn. Bij de gemaakte routekaart is het duidelijk dat tussen vraag en aanbod niet alles even gemakkelijk te plannen is. “De routekaart laat het aannemelijke pad zien en welke stappen er moeten worden genomen, maar hij laat niet zien hoe lang men over een bepaald deel van de route doet. Wel is het duidelijk dat het einddoel uiteindelijk zal worden behaald”, aldus Kreiter. 

Complex spel op drie borden tegelijk

“De energietransitie kan niet zonder dat de industrie overstapt van gas op duurzame elektriciteit”,  zegt van der Gaag. “Dit is een complex spel waarbij op drie borden tegelijk moet worden gespeeld. Dat kan lukken met een doeltreffend pakket aan beleidsmaatregelen. Dit onderzoek is een noodzakelijke tussenstap op weg naar dit doel.”

Een groot aantal bedrijven, uit de industrie, netbeheer en de opwekking van groene stroom, is betrokken geweest bij de TNO-studie, wat veel nuttige discussies opleverde. Van der Gaag: “Je merkt dat iedereen nog aan het zoeken is naar wat werkt en wat niet. Dat proces is met dit rapport een stap verder.”

Het TNO rapport ‘Verkenning instrumentatie voor industriële elektrificatie lees je hier.

elektrificatieindustrieenergietransitienvdeTNOonderzoek beleide-boilerroutekaart

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Advanced installatietraining

Logo Esdec
19 januari 2021
14:00-15:00
online

Esdec

Lees verder

Webinar: Surge protection for maximized safety

Logo Fronius International GmbH
19 januari 2021
04:00 - 05:00 pm CET
online

Fronius International GmbH

Lees verder

Webinar: SMA | Basis PV – alle technische aspecten van een zonnestroominstallatie

Logo BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.
20 januari 2021
9:00 - 10:30
online

BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.

Lees verder

Webinar: SMA | Installatie A-Z: Aansluiten en instellen van SMA-omvormers

Logo BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.
20 januari 2021
11:00 - 11:30
online

BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu