Leasen aantrekkelijke uitkomst agrarische sector

05.03.2021 Joyce Beuken

Leasen aantrekkelijke uitkomst agrarische sector

Melkveehouders hebben baat bij aan staldak vol panelen, schrijft Boerderij.nl. Met name leasen zou voor de agrarische sector interessant kunnen zijn. Het platform vreest echter dat veel boeren niet op de hoogte zijn van deze mogelijkheid.

Het leasen van zonnepanelen draagt bij aan de verduurzaming van een bedrijf, maar vereist daarvoor geen enkele financiering – en toch kun hier flink mee worden verdient. Veel boeren hebben zonnepanelen al wel overwegen, maar zijn afgehaakt toen de kosten in beeld kwamen. De aanschaf van de panelen is voor de ondernemers vaak simpelweg te duur.

Deel van dak voldoet

Het idee dat het hele dak vol moet worden gelegd, zien de boeren ook vaak niet zitten. Echter is dit volgens het platform geen vereiste. Zo is er een melkveehouder in Chaam die zijn dak voor een derde vol heeft gelegd en hiermee zelfvoorzienend is geworden.

Marc Gerritsen, eigenaar van het melkveebedrijf: “Ons dak is zo groot dat als we het vol zouden leggen, we een flink deel van de stroom konden terugleveren. Er kunnen er in principe ruim 400 panelen op. Maar dat was voor ons niet interessant, en een veel te grote investering.”

Tweeledig

Volgens Boerderij is de besparing bij zonnepanelen tweeledig. Er wordt direct bespaard omdat de nieuwe maandlasten, inclusief het leasebedrag, lager uitvallen dan de oude kosten. Als de leaseperiode voorbij is wordt er pas echt goed verdiend.