Leidt Chinese productievermindering tot PV-schaarste hier?

06.10.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Leidt Chinese productievermindering tot PV-schaarste hier?

Het lijkt erop dat de klimaatmaatregelen die de Chinese regering neemt om CO2-uitstoot te verminderen, effect heeft op de PV-productie in het land, meldt Change.inc. Hierdoor zal de aanvoer van zonnepanelen naar Europa waarschijnlijk stagneren, wat een negatief effect heeft op de energietransitie.

Het probleem in China is tweeledig: de afgelopen weken zijn de prijzen voor steenkool enorm gestegen en de maatregelen om CO2-uitstoot te verlagen zijn op scherp gesteld. Dit heeft als gevolg dat het land niet aan de vraag naar elektriciteit kan voldoen. De provincies hebben een quotum opgelegd gekregen voor wat betreft hun energieverbruik waardoor belangrijke havens en industriegebieden soms dagenlang geen stroom hebben.

Groeiverwachting drastisch gedaald
44 procent van de maakindustrie lijkt hierdoor getroffen, zegt zakenbank Goldman Sachs, waardoor de groeiverwachting van 8,2 procent naar 7,8 procent is gegaan. Dit heeft te maken met de nieuwe klimaatplannen vanuit Peking. Hierin zegt het land dat na 2030 de CO2-uitstoot alleen nog maar mag dalen en dat terwijl het land vooral op kolencentrales draait. Het aan banden leggen van energieverbruik is een van de drastische maatregelen.

Bij PV wordt er bij het delven van grondstoffen en de productie enorm veel energie verbruikt. Bedrijven in de zuidwestelijke provincie Yunnan hebben al de opdracht gekregen hun productie met maar liefst 90 procent te verlagen en daardoor hun stroomverbruik drastisch te verminderen.

Prijsstijging en vertraging verwacht
Uiteraard heeft dit zijn effect op onze duurzame energiesector omdat bijna alles wat wij voor de energietransitie gebruiken, afkomstig is uit China. Dit heeft een flinke prijsstijging voor zonnepanelen en onderdelen als gevolg. Marktonderzoeksbureau InfoLink geeft aan dat door toenemende maatregelen in China er in Europa rekening mee moet worden gehouden dat de prijzen zullen blijven stijgen en dat sommige zonne-energieprojecten waarschijnlijk vertraging zullen oplopen.

Lees ook: ‘De grootschalige tekorten zullen nog minstens een jaar aanhouden’

PV-schaarstetekortenChinaCO2-reductieprijsstijging

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu