Levensgevaarlijke actie: koperdieven azen op zonnepanelen

15.04.2021 Joyce Beuken

Levensgevaarlijke actie: koperdieven azen op zonnepanelen

In de nacht van dinsdag op woensdag hield de politie in Brabant twee personen aan die zich op het dak van een sporthal bevonden. Het tweetal had het vermoedelijk gemunt op het koper uit de zonnepanelen op het dak.

De politie benadrukt dat de diefstal zeer slecht had kunnen aflopen omdat er nog stroom op de panelen stond. De dieven werden betrapt terwijl ze bezig waren om de panelen los te halen.

Duur metaal

Door de groeiende vraagprijs van koper is het metaal steeds vaker in trek bij dieven. Met name de elektriciteitssector en het openbaar vervoer zijn vaak slachtoffer van koperdieven. Prorail is jaarlijks ongeveer tien miljoen euro kwijt aan het vervangen van gestolen sein- en wisselkabels.

Elektrocutie

Koperdiefstal zorgt vaak voor gevaarlijke situaties omdat het metaal in praktijk vaak onder stroom staat. Zo kwam een man in Gelderland in 2010 om het leven omdat hij een koperdraad doorknipte die nog onder stroom stond.

Naast het risico op elektrocutie komt het ook vaak voor dat een dief ten val komt, daar beweging op het dak behendigheid vergt. Om diefstal minder aantrekkelijk te maken worden koperdraden tegenwoordig vaak voorzien van synthetisch DNA. Door dit aan het koper toe te voegen kan het gestolen metaal, zelfs na omsmelten, nog worden herkent.