Liander: 'Stop salderen en stimuleer aanschaf batterijen'

18.01.2022 Simone Tresoor

Liander:

Liander roept op sneller te stoppen met salderen bij zonnepanelen. De netbeheerder kan de toevloed van zonnestroom in grote delen van het land nauwelijks meer aan, schrijft de NOS. Een subsidie op thuisaccu’s zien zij als oplossing voor dit probleem.

In 2021 werden er vooral veel zonnepanelen aangesloten op de toch al overvolle netwerken van Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland, waar nu zo’n 20 procent van de huishoudens en bedrijven PV op hun dak hebben. En vooral daar kan het netwerk het nauwelijks meer aan.

'Schaf salderen af en geef subsidie op thuisbatterij'
Liander roept op de salderingsregeling, die vanaf volgend jaar stapsgewijs zal worden afgebouwd, eerder af te schaffen om zo de aanschaf van nieuwe panelen te ontmoedigen. Hiervoor in de plaats zou er, volgens de netbeheerder, een subsidie moeten komen voor thuisbatterijen. Met de accu’s slaan de huishoudens vervolgens hun eigen zonnestroom op voor eigen gebruik en zonder het net te belasten.

"We investeren samen met de andere beheerders voor 40 miljard euro in het ombouwen van het stroomnetwerk", zegt een woordvoerder van Liander. "Maar we hebben een groot tekort aan technici. Wij kunnen onze schaarse technici dan beter inzetten op essentiële onderdelen van het netwerk."