Lightyear kan de weg op

10.06.2022 Jan de Wit

Lightyear kan de weg op
©Lightyear

De zonnewagen Lightyear 0 is vanavond gepresenteerd op een online première. Vanaf deze maand worden de eerste testritten aangeboden. In november zullen de eerste exemplaren aan hun nieuwe eigenaren worden overhandigd. Tegelijk waarschuwde medeoprichter en CEO Lex Hoefsloot dat de groei van het aantal laadpalen de groei van het aantal EV’s niet bijhoudt, waardoor er meer oplossingen zoals de Lightyear moeten komen.

De presentatie van de Lightyear 0 is een belangrijke stap in de ontwikkeling van elektrische mobiliteit. Het is het eerste model op de markt dat dankzij geïntegreerde zonnepanelen oplaad tijdens het rijden.

Een belangrijk moment omdat mobiliteit snel moet verduurzamen om een positieve bijdrage te kunnen leveren in het bestrijden van klimaatverandering. Elk jaar leggen auto’s op fossiele brandstof 9.460.000.000.000 kilometer af, evenveel als een lichtjaar – een verwijzing naar de merknaam. Lightyear hoopt dat er in 2035 wereldwijd een lichtjaar aan kilometers op zonne-energie worden gereden.

“Elektrische auto’s zijn een stap in de goede richting, maar hebben een schaalprobleem”, stelt Hoefsloot. “Je kunt er niet voor verstoppen, de toegang tot laadpalen zal de vraag naar elektrische auto's niet bijbenen.”

Hij wijst erop dat Lightyear die benadering omdraait: “Lightyear 0 levert meer actieradius met minder batterij, waardoor het gewicht en de CO2-uitstoot per voertuig lager zijn.”

Het bedrijf maakte bekend dat de Lightyear 0 tot zeven maanden zonder laden moet kunnen rondrijden. Zelfs in bewolkte omstandigheden kan de auto twee maanden rijden zonder te hoeven laden, gebaseerd op een gemiddeld gebruik van 35 kilometer per dag.