LionVolt haalt 4 miljoen euro op voor duurzame EV-batterij

26.11.2021 Joyce Beuken

LionVolt haalt 4 miljoen euro op voor duurzame EV-batterij

De Nederlandse start-up LionVolt heeft een investering van 4 miljoen euro binnengehaald, meldt Change Inc. Hiermee ontwikkelt het bedrijf snelle, milieuvriendelijke batterijen voor elektrische voertuigen.

Het aantal elektrische voertuigen neemt rap toe, evenals de vraag naar accu’s. Een Nederlandse start-up speelt op de vraag in door veilige en milieuvriendelijke batterijen te ontwikkelen. Naar verluid laden voertuigen vijf keer sneller op met de batterij en leggen ze drie keer zoveel kilometers af.

Korte afstand
LionVolt maakt gebruik van een 3D-batterijtechnologie. De batterij kan toegepast worden op bestaande apparaten, zoals je telefoon, maar ook in een elektrische auto of zelfs een vliegtuig.

De batterij weegt aanzienlijk minder en is twee keer sneller dan lithium-ionbatterijen. De batterij bestaat uit miljarden pinnen die bedekt zijn met lagen duurzaam materiaal. Deze lagen worden gemaakt met de techniek Spatial Atomic Layer Deposition. Dit is een methode om extreem dunne laagjes, van enkele nanometers, op een oppervlak aan te brengen. De ionen hoeven daardoor een kortere afstand af te leggen, waardoor het opladen en ontladen veel sneller gaat dan bij een gemiddelde batterij.

Vrij van schadelijke stoffen
Andere batterijen bevatten kwik, lood, kobalt en andere zware metalen, afkomstig uit landen als China en Congo. Bij het winnen hiervan komen schadelijke stoffen vrij die niet goed zijn voor het milieu, en ook de omstandigheden waaronder dit gedaan wordt zijn vaak niet best. LionVolt gebruikt een alternatief materiaal dat volgens hen circulair is.

De investering van vier miljoen wordt gebruikt om de productie op te kunnen schalen. In eerste instantie voornamelijk voor draagbare producten, als telefoons en accessoires. Op langere termijn kan de batterijtechnologie toegepast worden op elektrische voertuigen.