Lokaal gesteund zonnepark mag geen voorrang krijgen

17.02.2022 Joyce Beuken

Lokaal gesteund zonnepark mag geen voorrang krijgen

De Raad van State (RvS) heeft besloten de vergunning voor een zonnepark in Terheijden te schrappen. Ondanks dat er lokaal steun werd geuit voor het park, mag dit volgens de RvS geen verschil maken, dat schrijft NRC.

RvS oordeelt dat de gemeente een dorpsinitiatief voor het zonnepark zou hebben voortgetrokken. Dit is ten koste gegaan van commerciële partijen, die hoopten in de gemeente te kunnen bouwen. De gemeente moet hierom vijf vergunningaanvragen opnieuw beoordelen.

Fossielvrij warmtenet
Het dorp Terheijden, dat in de Noord-Brabantse gemeente Drimmelen ligt, geeft het goede voorbeeld in de energietransitie. In het dorp zit een fossielvrij warmtenet in de pijplijn. De benodigde energie zou moeten worden opgewekt met een zonnepark en een eigen windmolen.

In 2020 deed de rechtbank al een soortgelijke uitspraak. De vergunningaanvragen voor het zonnepark en concurrerende projecten moesten opnieuw beoordeeld worden. Dat deed de gemeente, waarna alleen het zonnepark van het lokale initiatief Traais Energie Collectief groen licht kreeg. De RvS stelt nu dat dit besluit “de toets der kritiek niet doorstaat”.

Kabinet steunt lokaal initiatief
In een persbericht laat de gemeente weten zeer teleurgesteld te zijn. Drimmelen uit al jaren steun voor de lokale energie-initiatieven van Terheijden. Ook wil het kabinet juist bevorderen dat bewoners financieel bijdragen aan lokale zonneparken.

Het bedrijf dat de procedure in gang had gezet nadat hun vergunningen geweigerd waren, NaGa Solar, vindt de uitspraak in het belang van de hele zonnesector. Directeur van NaGa Solar, Henny Pelsers: “Hiermee is nog eens nadrukkelijk gekeken naar de complexe besluitvorming rond zonneparken in gemeenten. Er ligt veel op het bordje van gemeenten. In Drimmelen is dit niet goed gegaan.”