Lowlands-bezoekers parkeren voortaan onder de grootste solar carport ter wereld

05.05.2022 | Nieuws Jan de Wit

Lowlands-bezoekers parkeren voortaan onder de grootste solar carport ter wereld
©Solarfields

In november 2020 startten Solarfields en MOJO met de bouw van de grootste solar carport ter wereld. Het zonnepark is gebouwd op het parkeerterrein van Lowlands en beslaat een oppervlakte van 35 hectare. Hierop staan nu 90.000 zonnepanelen waarmee jaarlijks zo’n 35 megawattuur elektriciteit wordt geproduceerd.

Lowlands is een jaarlijks festival op een vaste locatie in Biddinghuizen. Organisator MOJO is al jaren bezig om het festival te verduurzamen. Met de aanleg van de solar carport, maakt het festival een enorme verduurzamingsslag.

“Als festivalorganisatie willen we deel uitmaken van de oplossing van klimaatverandering en milieuverontreiniging en bijdragen aan een optimistisch toekomstbeeld. We hopen een inspiratiebron voor onze bezoekers te zijn om hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld”, aldus Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands.

Per Lowlandseditie wordt namelijk ongeveer 300.000 kilowattuur elektriciteit verbruikt, de enorme solar carport voorziet hier vanaf nu ruimschoots in. De 90.000 zonnepanelen produceren per jaar namelijk net zoveel stroom als 100 festivalweekenden of 10.000 huishoudens per jaar.

“Een grote stap in het duurzamer organiseren van evenementen”, stelt Ruben Brouwer, managing director bij MOJO. Zo is 35 megawattuur meer stroom dan alle MOJO-evenementen jaarlijks gebruiken.

De solar carport is aangesloten op Smart Grid Flevoland, het private net van EQUANS Nederland en met de inzet van batterijen van GIGA Storage kan de energie ook gebruikt worden als Lowlands niet plaatsvindt.

Driedubbel ruimtegebruik
Met behulp van de enorme solar carport staan de auto’s straks overdekt, wekt het parkeerterrein duurzame energie op én kunnen kuddes schapen er grazen wanneer er geen festival wordt georganiseerd. Driedubbel ruimtegebruik dus.

”In de afgelopen 2,5 jaar hebben samen met MOJO hard gewerkt aan alle uitdagingen die bij zo’n groot project komen kijken. De locatie is perfect om Nederland verder te verduurzamen en dit project is een prachtig voorbeeld van meervoudig grondgebruik”, zegt Jelmer Pijlman, directeur van Solarfields.

Ook de wethouder voor onder andere milieu- & duurzaamheid van de Gemeente Dronten, Ton van Amerongen, is er trots op dat de grootste solar carport ter wereld is gerealiseerd. “Lowlands is een evenement dat al een enorme maatschappelijke betrokkenheid toont. Dat we met de festivalorganisatie en Solarfields mogen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen die we beogen is fantastisch.”

LowlandsfestivalsolarfieldsMOJOsolar carportzonneparkSmart Grid FlevolandEQUANS NederlandGiga StoragezonnepanelenCO2-reductieHernieuwbare energieenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu