Markt voor energieopslag wacht op afbouw salderingsregeling

16.02.2022 | Actueel Christian Sparborth

Markt voor  energieopslag wacht op afbouw salderingsregeling

Batterijen zijn in tien jaar 87 procent goedkoper geworden en kunnen overbelasting van het stroomnet helpen voorkomen. Toch zullen consumenten pas op grote schaal gaan investeren in energieopslag zodra zij de stroom van hun zonnepanelen niet meer onbeperkt mogen terugleveren, zo blijkt uit het eerste Smart Storage Trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.

“In de landen om ons heen zijn thuisbatterijen al doodnormaal,” aldus Steven Heshusius, hoofdonderzoeker bij Dutch New Energy Research. “Bijna 70 procent van de Duitse consumenten koopt batterijen bij hun zonnepanelen, en ook in België neemt de markt een forse vlucht sinds hun salderingsregeling werd afgeschaft. In Nederland bezitten nog niet eens 1.500 consumenten een thuisbatterij.”


Het vorige kabinet was van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2023 in de loop van acht jaar geleidelijk af te bouwen. Door de lange formatie heeft dit plan vertraging opgelopen en begint de afbouw nu op zijn vroegst een jaar later. Hierdoor zal het minstens tot 2027 duren voor de aanschaf van thuisbatterijen rendabel wordt voor consumenten.

Heshusius: “Ons stroomnet heeft steeds meer moeite met de hoeveelheid zonnestroom van grootschalige projecten. Energieopslag tijdens piekmomenten kan voorkomen dat ook de stroom van particuliere panelenbezitters voor problemen gaat zorgen. Het zou dan ook logisch zijn als het nieuwe kabinet de afbouw van de salderingsregeling combineert met een tijdelijke regeling om de markt voor thuisbatterijen te stimuleren.”

Het volledige Smart Storage Trendrapport is hier gratis te downloaden.

Smart storage trendrapportsmart storagesmart storage trendrapport 2022dutch new energy researchDutch New Energysalderensalderingsalderingsregelingstroomnetzonnepanelensolarpower

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Esdec calculator training

Logo Esdec
22 maart 2023
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SMA ShadeFix - Optimalisatie naar een hoger niveau

Logo SMA
22 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Home Batterij 48V, Home Hub omvormer 3F en Home Backup Interface

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 maart 2023
11:00-12:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De kracht van overdimensioneren

Logo SMA
24 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu