Markt voor energieopslag wacht op afbouw salderingsregeling

16.02.2022 Christian Sparborth

Markt voor  energieopslag wacht op afbouw salderingsregeling

Batterijen zijn in tien jaar 87 procent goedkoper geworden en kunnen overbelasting van het stroomnet helpen voorkomen. Toch zullen consumenten pas op grote schaal gaan investeren in energieopslag zodra zij de stroom van hun zonnepanelen niet meer onbeperkt mogen terugleveren, zo blijkt uit het eerste Smart Storage Trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.

“In de landen om ons heen zijn thuisbatterijen al doodnormaal,” aldus Steven Heshusius, hoofdonderzoeker bij Dutch New Energy Research. “Bijna 70 procent van de Duitse consumenten koopt batterijen bij hun zonnepanelen, en ook in België neemt de markt een forse vlucht sinds hun salderingsregeling werd afgeschaft. In Nederland bezitten nog niet eens 1.500 consumenten een thuisbatterij.”


Het vorige kabinet was van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2023 in de loop van acht jaar geleidelijk af te bouwen. Door de lange formatie heeft dit plan vertraging opgelopen en begint de afbouw nu op zijn vroegst een jaar later. Hierdoor zal het minstens tot 2027 duren voor de aanschaf van thuisbatterijen rendabel wordt voor consumenten.

Heshusius: “Ons stroomnet heeft steeds meer moeite met de hoeveelheid zonnestroom van grootschalige projecten. Energieopslag tijdens piekmomenten kan voorkomen dat ook de stroom van particuliere panelenbezitters voor problemen gaat zorgen. Het zou dan ook logisch zijn als het nieuwe kabinet de afbouw van de salderingsregeling combineert met een tijdelijke regeling om de markt voor thuisbatterijen te stimuleren.”

Het volledige Smart Storage Trendrapport is hier gratis te downloaden.