Met de wind mee: De vijftig jaar energietransitie van Frans van der Loo

26.01.2023 Anne Agterbos

Met de wind mee: De vijftig jaar energietransitie van Frans van der Loo

De energietransitie is nu vijftig jaar bezig. Daarom besloot Frans van der Loo na ruim 35 jaar ervaring in de hernieuwbare energiesector, daarover een boek te schrijven. In Met de wind mee vertelt hij over de veranderingen in de wereld van hernieuwbare energie in de afgelopen vijftig jaar.

In zijn boek stelt hij onder meer de vraag  waarom de transitie naar duurzame energie zo lang duurt. Duurzame energie is overal en kan overal worden opgewekt, dat maakt het een interessant product, maar het gaat om een maatschappelijke transitie en die is ingewikkeld en kost tijd, volgens Van der Loo. De transitie naar hernieuwbare energie is technisch ingrijpend maar is bijvoorbeeld ook een ideeënstrijd waarin duurzame energie moet opboksen tegen grootschalig centraal geregelde energie.

Voor zijn boek sprak Van der Loo met een groot aantal mensen in de wind- en zonne-energiesector. Naast deze interviews bespreekt hij in het boek verschillende uitdagingen rondom de energietransitie. Wat wordt bijvoorbeeld de mix van grootschalig en kleinschalig in het nieuwe energiesysteem? Wordt het lokale ‘solar democracy’ en/of grootschalige wind- en zonneparken met een waterstofbackbone door Nederland?

Van der Loo ziet veel potentie in een combinatie van windenergie en zonne-energie als tegenmacht van fossiele energie. Maar om hernieuwbaar uiteindelijk als grote winnaar te kronen, moeten we wel ‘terug naar de tekentafel’. Produceren tegen de laagst mogelijke kostprijs moet plaats maken voor het streven naar de hoogst mogelijke maatschappelijke waarde, en dat in een hoger tempo.

Ook kijkt van der Loo naar Nederland, soms wel het vuilste jongetje van de klas genoemd. Wat is er bereikt? Waar kunnen we trots op zijn?  Waarom ging het langzaam in de afgelopen vijftig jaar? En wat zijn de uitdagingen voor de groene toekomst? Lees dit, en meer, in zijn boek Met de wind mee: 50 jaar energietransitie (Berghauser Pont, november 2022)