Met name energie duurder door inflatie van 7,6 procent

03.02.2022 Nina Groot

Met name energie duurder door inflatie van 7,6 procent

In januari was het leven 7,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dit is gebaseerd op een voorlopige schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met behulp van de Europese berekeningsbenadering. Deze berekeningsaanpak leverde in december een inflatiepercentage van 6,4 procent, meldt de NOS.

De belangrijke reden voor de hogere prijsverhoging is de hogere kosten van energie. Zowel de prijzen aan de pomp als gas en elektra zijn duurder dan een jaar geleden. De kosten van voeding stijgen eveneens sneller in prijs.

Gas voor huishoudens is dankzij het feit dat reserves relatief laag waren vanwege de strenge winter, bijna 31 procent duurder dan een jaar geleden.

Daarnaast is de wereldwijde vraag naar energie aanzienlijk gestegen als gevolg van het economische herstel na de coronacrisis. Ook de elektriciteitsprijzen zijn sinds oktober 2020 met een kleine 40 procent gegroeid.

Op donderdag 10 februari zal het CBS de inflatiecijfers vrijgeven die worden berekend met behulp van de Nederlandse rekenmethode.

Dit zal afwijken van het momenteel aangekondigde percentage. In Nederland was de inflatie bijvoorbeeld 6,4 procent volgens de Europese berekeningsmethode in december en 5,7 procent volgens de Nederlandse berekeningsmethode.