Ministerie van Economische Zaken en Klimaat waarschuwt gasintensieve industrie

20.01.2023 Jan de Wit

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat waarschuwt gasintensieve industrie

Waarnemend secretaris-generaal Gerdine Keijzer-Baldé van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waarschuwt de gasintensieve industrie dat hoge gasprijzen structureel zijn. De energietransitie is daarom ook voor hun “onvermijdelijk” en creëert toekomstperspectief, maar het is volgens haar lang niet zeker dat de overheid hun daarbij financieel zal ondersteunen.

Veel Nederlandse industrie kon enorm groot worden dankzij het goedkope aardgas dat breed beschikbaar was. Hoewel de gasprijzen volatiel en onzeker zijn, is het volgens Keijzer-Baldé waarschijnlijk dat de gasprijzen in Europa in de toekomst relatief hoog zullen blijven.

Dat maakt een economische herstructurering “onvermijdelijk”. Niet alleen vanwege de klimaatmaatregelen, maar óók vanuit economisch perspectief.

De overheid moet zich volgens haar daarbij niet focussen op het behoud van een specifieke sectorstructuur. In plaats daarvan moet de overheid zich richten op kaders en randvoorwaarden voor een duurzame en concurrerende industrie. Toch zegt Keijzer-Baldé dat de overheid er wel voor kan kiezen om bedrijven met tijdelijke steun op weg te helpen, bijvoorbeeld als het de strategische autonomie van Nederland ten goede komt.

Hoewel dit strijdig is voor een duurzame concurrentiestrijd zou dit volgens haar wel betekenen dat Nederland geen kennis en kapitaal verliest tijdens de energietransitie. Ook erkent zij dat dit de verduurzamingsprikkel dempt.