Nachtelijk daltarief heeft geen toegevoegde waarde meer

09.05.2022 Simone Tresoor

Nachtelijk daltarief heeft geen toegevoegde waarde meer

Veel Nederlanders betalen van oudsher een lager tarief bij stroomgebruik in het weekend en ’s nachts. Maar hoe logisch is dat nu de zonne-energiemarkt zo enorm groeit? Het gebruik van elektrische auto’s en warmtepompen maken ons energieverbruik minder regelmatig, schrijft NU.nl.

Dit daltarief stamt uit de tijd dat het gunstig was om kolencentrales zo stabiel mogelijk te laten draaien. Omdat er 's nachts en in het weekend minder vraag was naar stroom, werden de tarieven verlaagd om mensen te verleiden op die momenten hun wasmachine aan te zetten.

Verschuif het daltarief naar de middag
Maar nu er meer en meer stroom uit zon en wind wordt gehaald, lijkt dit idee achterhaald en is er juist overdag veel groene stroom beschikbaar. Op de groothandelsmarkten zijn de prijzen overdag al lager dan ’s nachts, maar voor de consument geldt nog geen lager tarief tijdens deze nieuwe daluren.

Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, pleit ervoor het daltarief naar de middag te verschuiven. Overdag is er (op zonnige dagen) veel schone stroom beschikbaar, terwijl 's nachts meer gas- en kolencentrales draaien. Toch worden mensen met de nachtelijke daltarieven aangemoedigd om dan hun droger en vaatwasser aan te zetten.

Thuisaccu
Met daltarieven in de middag kunnen bijvoorbeeld eigenaars van elektrische auto's worden aangemoedigd om dan stroom te gebruiken. Bij een aantal kleinere energieleveranciers is het nu al mogelijk om een contract af te sluiten met 'dynamische' stroomprijzen, die per uur verschillen. Maar een dynamisch contract betekent ook dat elektriciteitsverbruik op sommige momenten een stuk duurder kan zijn dan bij een 'normaal' contract.

Toch gaan er ook stemmen op die waarschuwen dat de piektarieven waarschijnlijk juist hoger worden als energieleveranciers op meer momenten een daltarief hanteren omdat zij hun marge willen vasthouden en omdat de klant vaak op vaste momenten energie verbruikt om te verlichten, tv te kijken en te koken. Wanneer het rendabel wordt gemaakt stroom op een thuisaccu op te slaan om op een later moment te gebruiken kan er wel een omslag komen.