Nationaal Solar Trendrapport: 'Nederlandse Zonnesector doorbreekt grens van 10 Gigawatt'

20.01.2021 | Actueel Simone Tresoor

Nationaal Solar Trendrapport:

Ondanks de coronacrisis groeide de Nederlandse zonnesector vorig jaar met maar liefst 41%. Volgens het Nationaal Solar Trendrapport 2021 van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research werd er voor 2,9 Gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd, waardoor Nederland de symbolische grens van 10 Gigawatt aan geïnstalleerd vermogen doorbrak.

“Nederland staat in de Europese top-5 van landen met de meeste zonnepanelen,” aldus Rolf Heynen, directeur van DNE Research. “Op Duitsland na is er zelfs geen enkel ander land met zoveel panelen per inwoner. Vorig jaar hebben we dan ook de mijlpaal bereikt van 1 miljoen woningen met panelen op het dak, wat laat zien dat de zonnerevolutie breed gedragen wordt. Inmiddels zorgt de sector ook voor 25.000 voltijdsbanen.”

Ondanks leveringsproblemen toch 1,8 Gigawatt gerealiseerd

De verwachting was dat het totaal geïnstalleerde vermogen van 2020 zou blijven steken op hetzelfde vermogen als in 2019. De data van DNE Research laten echter zien dat, hoewel er het eerste half jaar een terugval was, er nog altijd sprake was van groei. Deze groei ging het tweede half jaar door. In 2020 waren consumenten meer thuis en groeide de bereidheid om de eigen woning te verbeteren. Mede hierdoor werd er voor het eerst meer dan 1 Gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd in de residentiële sector, met een totaal nieuw geïnstalleerd vermogen van 1,1 Gigawatt. De commerciële sector had vorig jaar last van leveringsproblemen en lockdowns, maar werd gesteund door ruimere subsidiedeadlines. Zo werd hier toch nog voor 1,8 Gigawatt aan nieuw geïnstalleerd vermogen gerealiseerd.

In 2021 zet groei door

“Frappant is dat de Nederlandse overheid solar nog steeds lijkt te onderschatten", vertelt Rolf Heynen tijdens het Webinar waarin het Trendrapport wordt gepresenteerd. "Onze cijfers laten zien dat de Europese markt de komende tien jaar gaat verdrievoudigen. Dit is ook te lezen in de Dutch Solar Quarterly waarin wij binnenkort niet alleen Nederland maar ook de rest van Europa zullen uitlichten. Voor Nederland verwachten wij in 2021 dat de groei doorzet, mede doordat projecten die door de coronacrisis werden uitgesteld, dit jaar alsnog worden gerealiseerd. Nederland ligt dan ook op koers om de huidige ambitie voor zonnestroomcapaciteit uit het klimaatakkoord ruim voor 2030 te bereiken.” 

Steven Heshusius, senior researcher voor DNE Research: "De weg naar de toekomst zal minder recht zijn dan de afgelopen jaren. Het wordt een rit vol bochten en door een complexer landschap. Wat zal de verdeling zijn in de energiemix? Hoe wordt de verhouding tussen commercieel en residentieel? In hoeverre worden toegekende SDE++-subsidies ook gerealiseerd? De Dutch Solar Quarterly vertelt welke kant deze weg opgaat. Dit doen wij met rapporten over capaciteit, prijzen en beleidsmaatregelen. Nieuw is het gebruik van interactieve dashboards waarmee wij de toekomst van de zonnepanelenmarkt goed in beeld kunnen brengen."

DNE Research

Dutch New Energy Research is het snelst groeiend onderzoeksbureau voor de groene energiesector. DNE levert naast accurate cijfers met betrekking tot de Nederlandse energietransitie, ook objectieve data en onderbouwde opinies over verduurzaming. Ieder jaar publiceert DNE Research een sectorrapport over zonne-energie, warmtenetten, warmtepompen en slimme (led)verlichting. Deze rapporten worden niet alleen door marktpartijen als ijkpunt gebruikt, maar ook politici, beleidmakers en pers verkrijgen veel inzichten uit de rapporten.

DNEdutch new energy researchsolaronderzoek nationaal solar trendrapportRolf HeynenSteven Heshusius

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Training: Meer grip: van lead tot installatie en service

Logo 2Solar software
28 september 2021 - 30 september 2021
10:00 - 17:00 uur
Solar Solutions, stand C3.1

2Solar software

Lees verder

Training: Een compleet legplan en offerte in minuten

Logo 2Solar software
28 september 2021 - 30 september 2021
10:00 - 17:00 uur
Solar Solutions, stand C3.1

2Solar software

Lees verder

Event: Solar Solutions International

Logo Good! BV
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Good! BV

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu