‘Nederland heeft alles wat nodig is voor de energietransitie’

23.04.2021 Jan de Wit

‘Nederland heeft alles wat nodig is voor de energietransitie’

Ondernemer Ruud Koornstra wil met zijn documentaire, genaamd ‘Het paradijs op aarde begint in Nederland’ (met de energietransitie), laten zien hoe haalbaar de energietransitie is. “Uit deze film blijkt dat we allang zijn begonnen. Niet in Silicon Valley, niet in China, maar gewoon hier in Nederland.”

In de beginperiode werden de pioniers van groene energie nog bekeken met een mengeling van bewondering en dedain. “Een kleine tien jaar geleden heb ik een rondje langs Kamerleden en beleidsmakers gemaakt om over zonne-energie te praten”, vertelt Rolf Heynen, CEO van Dutch New Energy Research. ”Dat hadden ze echt nog nooit gedaan. Zonne-energie was nog een curiositeit, een gadget. Dus dan kregen wij – de jongens van de gadgets – een aai over de bol en hadden zij een leuke anekdote voor thuis. De energievraagstukken werden met de ‘echte’ partijen besproken, dat is compleet verschoven.”

Koornstra ziet de jarenlange sterke prijsdaling van groene energie als belangrijke trendaanjager. “We weten steeds beter de praktisch oneindige bronnen van groene energie op te vangen en door te zetten naar onze samenlevingen. Tegelijkertijd weten we onze huidige industrie steeds zuiniger in te richten. Het laatste belangrijke onderdeel van deze duurzame energietransitie is het slim opslaan en distribueren van energie.”

Stijgende populariteit
Wanneer deze drie trends – het slimmer opwekken en het slimmer besparen van energie en het verstandig opslaan en distribueren – samenkomen zal energie volgens Koornstra bijna gratis worden. “We gaan toe naar een overvloed. Je hebt wel een systeem nodig om die energie te vangen en te verwerken, maar in een circulaire wereld wordt dat steeds goedkoper, afgezet tegen een oneindige bron aan energie. Die kosten worden verwaarloosbaar. Het klinkt misschien toch nog een beetje als toekomstmuziek maar niets is minder waar.”

De invloed van de dalende prijs werkt duidelijk door in de stijgende populariteit van zonnepanelen. “De kosten van zonne-energie zijn de afgelopen 8-9 jaar met 80-90 procent gedaald”, merkt Heynen op. “Er zijn vorig jaar 8,5 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland. Het gaat nu om meer dan een miljoen huishoudens die zonnepanelen hebben, van de in totaal 7,5 miljoen in Nederland.”

Niet alleen het letten op de kosten is typerend voor Nederland, ook de vernieuwingsdrang is tekenend. “Wij zijn de vernieuwers van de wereld”, stelt Koornstra. “Ons koude kikkerlandje heeft bij uitstek alles wat er nodig is voor een totale systeemverandering: geld, kennis, technologie, onze geografische ligging, etc. Ook in de energietransitie zijn er vernieuwers genoeg. De eerste elektrische auto kwam bijvoorbeeld gewoon uit Lochem.”

De film
‘Het paradijs op aarde begint in Nederland’ is vanaf vandaag voor iedereen te zien op YouTube. Koornstra is behalve documantairemaker ook ondernemer en introduceerde zelf de LED-lamp wereldwijd in 2006. Om de energietransitie te versnellen is er ook een mission control centrum gebouwd waarvandaan de komende jaren alle vernieuwingen kunnen worden begeleid.